С десетки обредни огньове неврокопчани прогониха злите сили

снимки: infomreja.bg

За поредна година по стара традиция във всеки квартал на Гоце Делчев пламнаха и тази година на хубавия християнски празник Сирни Заговезни десетки обредни хвойнови огньове - „сирници”, с които според поверието неврокопчани прогониха злите духове от града си.

Покрай огъня съкварталци и съседи си поискаха и дадоха прошка за волни и неволни прегрешения, както повелява традицията за празника. Деца, внуци, родители, близки и далечни роднини според християнската религия през целия ден с прошки прочистиха душите си в подготовка за тежкия великденски пост, който започва от днес.

Истинска празнична еуфория цари от много десетилетия в Гоце Делчев на Сирни Заговезни. Хората около сирниците - ритуалните огньове, опъват дълги трапези, заедно почитат празника и си пожелават здраве и щастие във всеки дом.

Два дни продължи подготовката за сирницата на групата младежи от квартала на улица „Драма”, които от тази година поеха щафетата от по-възрастните и построиха кладата до река Градска, като мярка за сигурност.

Младежите се ангажираха и сами набраха хвойните и построиха сирницата, за което получиха поздравления и благодарности от всички съкварталци, веселили се до късно за празника.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK