Рустем Умеров: Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна

Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Нуждаем се от още противовъздушни оръжия и оръжия с голям обсег", каза той

Пълноправно членство в НАТО е крайната цел на Украйна, заяви във видеообръщение към Парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

„НАТО означава сигурност и аз съм убеден, че приемането на Украйна в Алианса ще бъде взаимноизгодна стъпка към допълнително укрепване на сигурността в Европа и по света“, каза Умеров. 

Той посочи, че неотдавна Русия започна нова офанзива в Харковска област. По думите му руснаците пренебрегват загубите си и напредват с танкове, бронетранспортьори и пехота и ги възпира единствено куража на украинските въоръжени сили.

„За нас е много трудно, защото не ни достигат оръжия – особено снаряди и системи за противовъздушна отбрана“, каза Умеров. „Русия се опитва да унищожи всичко, което не може да превземе, продължава да убива и да тероризира невинни цивилни“, добави той. 

Имаме нужда от вашата решителност да спрем това, заяви Умеров. По думите му Украйна се нуждае от още противовъздушни оръжия и още оръжия с голям обсег.

Украинският министър на отбраната също така посочи, че руските атаки срещу енергийната инфраструктура на страната му представляват заплаха и за нейните съседи. По думите му е въпрос на време атаките да прекосят границата. Умеров отправи призив към съседните страни да намерят начин да затворят небето над западната част на Украйна от собствената си територия.

Министърът също така изрази подкрепа за Франция и балтийските страни относно повдигнатата от тях възможност за участие на въоръжените сили на партньорските страни в операции на територията на Украйна. Той приветства инициативата за връщане на чуждестранни специалисти на територията на Украйна, които да обучават украинските въоръжени сили. По думите му това би спестило ценно време.

Във връзка с целта на Украйна за членство в НАТО Умеров заяви, че официалните представители на страната му работят в тесни връзки с експерти от алианса, за да постигнат конкретни резултати до срещата на върха на през юли във Вашингтон.

В заключение украинският министър на отбраната изрази благодарност за непоклатимата подкрепа от страна на алианса за Украйна. По думите му тя е важна не само за сигурността и стабилността на страната му, но и за да бъде гарантирано, че принципите на международния законов ред ще продължат да се прилагат и в бъдеще./БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//