Росица Велкова пое поста на министър на финансите

Снимка: МФ

„Ще продължим дейностите по плана за въвеждане на еврото“

„Основните ни приоритети ще бъдат осигуряване на средства за произвеждането на изборите, изпълнението на държавния бюджет за тази година с оглед на гарантиране на ликвидност. Ще положим усилия да запазим нивото на събираемостта на приходите, за да могат да бъдат финансирани гласуваните в актуализацията разходи при спазване на бюджетното салдо. Ще съставим проект на базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, който да може да послужи като основа на следващото редовно правителство. Ще продължим дейностите по плана за въвеждане на еврото.“

Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева по време на церемонията за приемане на поста от вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев. Тя изрази благодарността си към Асен Василев за оказаното ѝ доверие да бъде част от неговия екип и за съвместната им работа в МФ. Министър Велкова уточни, че в изпълнение на функциите и задачите си ще разчита изцяло на експертизата на администрацията на Министерството на финансите и неговите структури.

От своя страна, Асен Василев посочи, че оставя финансите на държавата в много добро състояние – бюджетният излишък е над 1,5 млрд. лв., в хазната има над 8,5 млрд. лв., с актуализацията разходната част на бюджета е напълно осигурена.

„Доказахме, че може да се направи изключително широка социална програма и въпреки тежките кризи, които ни удариха, държавните финанси са по-стабилни, отколкото ги заварихме – с по-малък държавен дълг, с два пъти по-голям бюджетен излишък в сравнение с миналата година по това време и с предвиден бюджетен дефицит до края на годината, който е в рамките на критериите за влизане в евро зоната“, допълни Василев. Той изрази удовлетворението си, че предава поста на добър професионалист и ключов дългогодишен служител на МФ, който познава в детайли състоянието на икономиката и държавната хазна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd