Родители от Благоевград бързат за записват децата в градините, Общината: Спокойно!

Снимка: Infomreja.bg

Планира се до дни да бъдат активни и още едни ел. услуги

Искаме да вкараме Община Благоевград в телефона.

Така кметът на Благоевград метафорично заяви крачките към дигитализация на общинските услуги и „вкарването“ на все повече функции в електронен вариант, до които гражданите да имат достъп само с един клик.

В това число се включва и изработването на много по-модерен и лесен откъм меню сайт на Общината, който се очаква да е готов до края на лятото и да бъде подарък за всички граждани за празника на Благоевград.

Планира се до дни да бъдат активни и още едни ел. услуги, а именно свързани със социалните дейности. Например всеки човек с увреждане или негов близък ще може да кандидатства за програмата „Патронажна грижа +“ през определен портал и дори ще може да прикачва копия от ТЕЛК решения чрез снимки, направени с телефон или сканирани по същия начин.

Днес пък е първият ден, в който започна приемът на заявления за детските градини.

До 9,29 ч. е имало грешка в една от фукциите в портала, а до края на деня ще бъде отстранен още един проблем, за който са сигнализирали родители. А именно – родителите не виждат след подаване на заявлението онлайн посочените от тях детски градини. Утре, увели кметът, всички родители ще бъдат потърсени от служители на общината и уверени, че данните са им съхранени и желанията им за детска градина – също.

От началото на деня до сега са подадени над 380 заявления електронно, а само 8 – на място в градините.

„Призовавам родителите за спокойствие. Всички заявления ще бъдат разгледани индивидуално. Дори и при грешка в системата – данните се записват и не изчезват, тоест регистрацията не се анулира. Критерият „пръв по право/ време“ не важи. Общината ще съдейства за всяко заявление по отделно, така че да не се стига до напрежение“, увери Стоянов.

Той каза, че няма да има незаписано дете в градина.

И все пак е имало родители, които днес в 4,46 ч. са подали първите си ел. заявления.

От пресконференцията на кмета стана ясно още, че до 10 април всички родители ще имат право да коригират погрешно дадени данни и въпреки това от ръководството на общината призоваха родителите да внимават при попълването на ЕГН-тата и имената.

За да бъдат улеснени в попълването на данни, родителите могат да разчитат на падащото меню при попълване на адреса, където са избегнати грешки при изписването на име на улица например, като: „Св. св. Кирил и Методи“, „Св. Кирил и Методи“, „Св. Кирил и св. Методи“.

След обявяване на класирането ще стане ясно дали има проблем в дадени градини с приема, заради повече желаещи родители от определения брой места за записване в дадена детска градина. Миналата година този проблем бе решен чрез увеличаване на капацитета.

От Общината припомниха, че след решение на ОбС отпадна задължителното записване на деца от първа възрастова група.

Чрез ел. прием пък се премахва фактора „връзкарство“ за записване на дете в определена градина, в чиито район не работят или живеят родителите му.

Припомняме, че днес стартира електронният прием на деца в детските градини и детските ясли, съобщиха от Община Благоевград. Кандидатстването в общинските детски заведения, разположени на територията на общината, ще се осъществява чрез платформа на адрес: www.priem-blagoevgrad.bg .

Освен необходимите данни за кандидатстване след регистрация, родителят трябва да има валидна електронна поща, на която ще получи нотификация. Въведените данни ще се обработват автоматично и ще се проверяват за коректност и достоверност.

Деца, за които са подадени некоректни данни, свързани с приема, ще отпадат от първоначалното класиране.

Платформата ще бъде отворена за кандидатстване от 8:00 часа на 20.03.2023 г. до 00:00 часа на 10.04.2023 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK