РИМ в Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите

Снимка: РИМ

Тази година Европейската нощ на музеите ще се осъществи на 14 май

Регионален исторически музей - Благоевград се включва в Европейската нощ на музеите, която ще се проведе на 14 май /събота/ с богата програма.

Официалното откриване е в 18.30 часа във фоайето на музея. Музикантите от Биг Бенд – Благоевград ще посрещат посетителите пред музея от 18.00 часа. 

За най-малките Регионален исторически музей – Благоевград също е подготвил програма, която започва в 14.30 часа с концерт на Класическия отдел към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. В 16.00 часа актьорите от Общинския куклен театър ще представят музикалния спектакъл „Фолклорна магия от Пирин“ в залата на Младежкия дом. 

Събитията продължават в 19.00 часа, когато ще бъде открита художествената изложба „5±1“. Жители и гости на Благоевград ще имат възможност да видят творби от Ангелина  Станчева, Анна Васева, Галина Левашка, Никола Руков, Румен Дешев в зала „Временни изложби“. 

В 20.30 часа ще бъде представена археологическа изложба "Опазване на миналото с поглед в бъдещето“. Тя включва реставрирани находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римска пътна станция Бона Манзио в землището на Ветрен, Пазарджишко, селищна могила „Юнаците“, Пазарджишко и неолитно селище “Илинденци” край Благоевград. Артефактите са част от фондовете на РИМ – Варна, Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“ – Септември, РИМ – Пазарджик и РИМ – Благоевград. 

Регионален исторически музей – Благоевград  се включва в международната инициатива за шестнадесета поредна година.

Достъпът до музейните експозиции на 14 май за всички желаещи ще бъде  свободен от 14:30 до 24:00 часа.

П Р О Г Р А М А 

на Регионален исторически музей – Благоевград

за Европейска нощ на музеите – 14.05.2022 г.

Програма за детската публика

14.30 - 15:00  часа – Откриване на детската програма с концерт на Класическия отдел към  Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Място: РИМ – Благоевград,Фоайе   

16.00 часа –„Фолклорна магия от Пирин“ - постановка на Куклен театър – Благоевград.

Място: Куклен театър – Благоевград

15:00  - 18:00 часа – За малките посетители са подготвени различни модули за занимания:

• Модул „Археология“ - ниво

• Модул - пъзели „България и Балкански полуостров“ - Фоайе

• Модул „Природа“ – нивото пред Музеен детски кът

• Модул „Грънчарството – духът на традицията“ – III ниво

•  Модул „И се роди от къмъка град“ - IV ниво

Програма за възрастни

18:00 часа – Биг Бенд – Благоевград с диригент Борис Янев 

Място: Площадката пред музея 

18:30 часа - Официално откриване на Европейската нощ на музеите

19:00 часа - Откриване на художествена изложба „5 ± 1“

Изложбата ще представи творби на художниците Ангелина Станчева, Анна Васева, Галина Левашка, Никола Руков и Румен Дешев.

Музикален съпровод на Цигулков ансамбъл при НЧ "Н.Й.Вапцаров - 1866"- Благоевград с ръководител Гергана Стоянова.

20:30 часа – Откриване на археологическа изложба "Опазване на миналото с поглед в бъдещето" в партньорство с фондация „Балканско наследство“.

Изложбата представя реставрирани находки  от находки от раннохристиянския манастир в Джанавара край Варна, Емпорион Пистирос и римска пътна станция Бона Манзио в землището на Ветрен, Пазарджишко, селищна могила „Юнаците“, Пазарджишко и неолитно селище “Илинденци” край Благоевград. Предметите са част от фондовете на съответните музеи – РИМ – Варна, Археологически музей „Проф. Мечислав Домарадски“ – Септември, РИМ – Пазарджик и РИМ – Благоевград.

Място: РИМ – Благоевград, Нова многофункционална зала

22:00 часа – Хоротека

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2