Разложанин влачи мъртва лисица на "Старчевата", Общината: Препарирана е!

Снимка: Blagoevgradski vesti.com

Снимка, направена от фотографа Стойко Поповски, бе разпространена из мрежата

Труп на лисица е влачен от мъж по време на кукерския фестивал „Старчевата“ в Разлог.

Тази година освен традиционното дефиле на махалите с красивите носии и дългокосмести кукерски костюми, Разлог се прочу и с нехуманното поведение на един от участниците.

На кадри, направени по време на фестивала в центъра на града, се вижда как мъж влачи мъртва лисица, завързана за един от задните ѝ крака с въже. Мъжът е маскиран.

Вълна от възмущение предизвика проявата и социалните мрежи за миг „се взривиха“ навръх 1 януари. Поведението на участника е осъждано остро и определено като „надминаващо всякакви граници“.

От Община Разлог предоставиха позиция до медиите, в която се казва:

В част от сценките на вчерашния карнавал "Старчевата" са използвани препарирани животни, но не и такива които са били живи, своевременно вързани и дърпани по улиците в Разлог. Във връзка със създалата се обстановка в социалните мрежи, Община Разлог е категорична, че не толерира подобно поведение, което нарушава хуманно отношение към животните. Във връзка със ситуацията на площада, Община Разлог апелира към отговорно поведение към животните, както и същите да не бъдат използвани с публични цели и изяви на дадена личност. Община Разлог изразява своята позиция, че хората в Разлог не са варвари, споменавайки фактът, че години наред, не само в Разлог, по време на кукерски карнавали препарирани животни са били използвани от участниците, като част от техните реквизити. Съобразно правомощията си Община Разлог следи за хуманното отношение към всички видове животни, като в подобни ситуации санкционира и сигнализира по-висши органи и институции за неправомерните действие на всеки един човек.

Лисицата обаче не е препарирана, тъй като нито е приела определена поза след обработка, видно е, че очите не са извадени, а тялото ѝ е меко и надуто, което не е характерно при препарация, тъй като всички вътрешности се вадят, коментира за ИНФОМРЕЖА препаратор от Благоевград, който от години се занимава с обработка на животински трупове.

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK