Радев: Връчвам мандат, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат

Снимка: Президентство

Той участва в тържествената церемония на Националния военен университет "Васил Левски"

Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование. Това заяви пред журналисти във Велико Търново президентът Румен Радев в отговор на въпрос за хода на консултациите между парламентарните групи за съставяне на кабинет.

По думите на държавния глава, партиите трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от посоката, зададена по време на протестите, и ще конструират правителство, обединено от приоритети и цели в интерес на българските граждани. Денят на връчването на мандат за съставяне на правителство ще стане ясен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат. Попитан каква препоръка би дал на нов кабинет, Румен Радев заяви, че той трябва да отговори на високите очаквания на хората.

В отговор на въпрос за отхвърленото от Висшия съдебен съвет искане за  отстраняване на главния прокурор държавният глава посочи, че мотивите на служебните министри са били в защита на върховенството на правото, докато решението на ВСС е в полза на статуквото, което е отхвърлено отдавана от българските граждани. „Дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна“, заяви още президентът и допълни, че е необходимо да се гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. „Трябва да дадем възможно най-бързо шанс на почтените, способни български прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието“, отбеляза Румен Радев.

Попитан дали се водят преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители, държавният глава заяви, че в тази област има ясни процедури, които трябва да се изпълнят, включително е необходимо решение на българския парламент.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK