Радев: Търси се решение за внасяне на Плана за възстановяване

Снимка: Президентство

Румен Радев подчерта, че икономиката ни е изправена пред сложен преход

За да имаме силна икономика и индустрия, трябва да работим за промяна на имиджа на България като инвестиционна дестинация не за евтина работна ръка, а за високотехнологично производство. Това заяви президентът Румен Радев, който посети днес компания в сферата на автомобилната индустрия в Кърджали, разговаря с представители на нейното ръководство и разгледа производствената база.

Румен Радев подчерта, че икономиката ни е изправена пред сложен преход, който изисква трансформация в структурата й, така че да изнася не само готова продукция, но и ноу-хау и инженерни решения. Сред предизвикателствата той открои прехода към зелена и дигитална икономика и прехода от линейна към кръгова икономика.  По думите на държавния глава промените, които се осъществяват в българската икономика с високата амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост, ще направят страната ни по-добър партньор на българския бизнес като повишаване на качеството на образованието, подкрепа за изграждане на инфраструктура и  създаване на предвидима нормативна среда.

Затварянето на българските въглищни електроцентрали изисква решение с дългосрочна визия, взето с консенсус от всички партии. Въпреки че е редно такова решение да бъде взето от редовно правителство с траен ангажимент, предвид обстоятелствата се търси решение в рамките на служебното правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали. 

В отговор на журналистически въпрос президентът коментира поставените условия от ЕК за внасяне на българския План за възстановяване и устойчивост. “Затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение.  То е  изключително обвързващо с решаването на огромен социален проблем в България ”, заяви Румен Радев и изтъкна, че в момента въглищните електроцентрали гарантират нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. 

Евентуалната дата за спиране на електроцентралите трябва да бъде отложена максимално във времето, за да се осигури ниска цена на електроенергията и оползотворяване на ресурсите ни, заяви още държавният глава:  “2036 година са заявили като срок в своята стратегия за преход предишните управляващи и са го внесли в  Европейския съюз. Моето лично мнение е, че ние трябва да се борим този срок да бъде удължен. В същото време следва  ефективно да се организира това производство, така че да можем да намалим парниковите емисии, чиято цена расте непрекъснато”. 

Държавният глава подчерта, че служебното правителство прави всичко възможно в рамките на своите правомощия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде успешно завършен. 

След като посети индустриални и текстилни предприятия, държавният глава даде висока оценка на перспективите за икономическо развитие на региона. По думите на президента, Кърджали дава пример с редица многообещаващи компании, демонстриращи визионерство и ефективен мениджмънт.

Президентът подчерта също така, че служебното правителство ще продължи да реализира мерки в помощ на бизнеса за преодоляване на кризата.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK