Радев: Трябва да имаме правителство, но не на всяка цена

Снимки: Президентство

Йорданов: За нас е важно да бъдат надскочени някои политически пристрастия

Започнаха консултациите на президента Радев с партиите за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Пред България стоят неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет. Нужно е формирането на устойчиво парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно оперативно, ефективно, отговорно действащо правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на ръководството на парламентарната група на „Има такъв народ“. Срещата е първа от планираните за деня консултации. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Приветствам ви, че подхождате по различен начин от предишния път и опитите за водене на открит конструктивен диалог с партиите и търсене на приоритети, цели за благото на българските граждани, каза Радев. Той изброи едни от най-важните и наболели проблеми, които чакат решение от новото правителство.

„Трябва да продължи процесът по укрепване на държавността и гарантиране на стабилна, предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета“, подчерта държавният глава. По думите му е важен и въпросът за съгласуването на Плана за възстановяване и устойчивост, по който Европейската комисия вече е поставила ясни условия, изискване за календарен срок за въглищен преход, както и обвързване на Плана с дълбока съдебна реформа."

От вас зависи кога ще имаме имаме информация кога да бъде връчен проучвателният мандат. Важно е диалогът с партиите да доведе до устойчиво решение. Това зависи от вас и разчитам на обратна връзка. Аз мога да не бързам да връча мандата, обърна се Радев към представителите от ИТН.

Този път трябва да бъдат изчерпани всички опции за съставянето на редовен кабинет, посочи президентът. По думите му е необходимо обединение около значими приоритети, по които да бъде търсено единомислие и единодействие. Въпреки това държавният глава припомни, че и преди е призовавал за правителство, но формирането му не следва да става на всяка цена, защото безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна, отколкото липсата на правителство.

Ние разбираме, че отговорността е наша. Ние ще я поемем с ясното съзнание какво се изисква от нас. За нас е важно да бъдат надскочени някои политически пристрастия и точки в програмите, които видимо са несъвместими, би трябвало, опирайки се на общи цели, да излъчим кабинет, каза Тошко Йорднов.

Ние от ИТН ще предложим кабинет. След срещите и вие, и ние ще бъдем наясно ще има ли правителство. Ние не сме самовключени и се надяваме и останалите партии да проявят същото. Не се плашим от избори, но се надяваме България да има работещо правителство, категоричен бе Тошко Йорданов.

Трябва да имаме правителство, но не на всяка цена, защото безпринципна коалиция би била по-вредна от всичко друго, подчерта Радев.

Нека не бързаме с формулата, че нямаме общи приоритети. Има важни задачи, които изискват наличието на парламент. Затова призивът е за откровен и конструктивен диалог. Нека тезата за предсрочните избори да бъде оставена на заден план, допълни Йорданов.

По думите на Тошко Йорданов по основните въпроси противоречие с останалите политически партии няма. „Ако всеки политически субект надскочи някои свои партийни пристрастия и точки в програмите си, които видимо са несъвместими с останалите, би трябвало, опирайки се на общите ни цели ,да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство, което дори и да е плаващо по определени въпроси, все пак да може да излъчи кабинет“, посочи председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“.

Мислим, че сега трябва да се опрем на общи неща! Факт е, че сега повечето партии в парламента имаме едни и същи точки. Ние имаме различия, но сме готови да се опрем на общите неща. Има някои по-важни неща, а останалите могат да се оправят после, каза Йорданов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK