Радев: Нови избори са крайна мярка

Снимка: Infomreja.bg

В момента най-малкото имаме полза от това, заяви президентът

Президентът и вицепрезидентът участваха в честванията по случай Деня на Европа и отбелязването  на 77 години от края на Втората световна война в Европа.

Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, участвали в нея и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес. Това заяви днес пред журналисти държавният глава. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма и в знак на признателност към всички загинали във Втората световна война българи.

Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми на България, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос за твърденията на външния министър на РСМ Буяр Османи, че до юни има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ. Румен Радев припомни, че външният натиск към България е бил още по-голям миналата година, но този натиск „може да се удържа, когато има ясни позиции и те отчитат не само българския интерес, а и истината“. Държавният глава припомни също така, че на две поредни заседания на Европейския съвет като представляващ България е успял както той, така и служебното правителство, да удържат българската позиция относно отварянето на вратата за преговори на РСМ. „Показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те се възприемат, така че сега просто трябва да се отстоят“, допълни Румен Радев. Президентът напомни, че става въпрос за нарушаване на правата на човека, за нарушаване на Копенхагенски критерии, за език на омразата, които са несъвместими с европейските принципи и ценности.

Относно енергийната криза, в която страната се намира, Румен Радев подчерта, че българската зависимост от руския газ и петрол е голяма, тъй като през годините не е постигната диверсификация и сега трябва да се търсят решения в интерес на България. „За разлика от други държави в ЕС, българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита“, посочи още президентът като допълни, че борбата е да не допуснем драстично увеличение на цените на доставките и по възможност те да се запазят същите. В противен случай рисковете са за „чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни структуроопределящи предприятия няма да издържат“. Това означава тежка икономическа и социална криза, с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента.

„Най-малкото в момента имаме нужда от нови избори. Българите са изморени от избори“, посочи президентът запитан за възможността от нови предсрочен парламентарен вот. По думите му това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес. „Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас“ коментира държавният глава.

В отговор на въпрос за коментари на заместник министър-председателя по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията относно договори, сключени от служебното правителство за износ на българско оръжие, президентът заяви, че твърденията са некоректни и лесно проверими. Явно министърът се опитва да избяга от подписа си от разрешителните за износ на оръжия за трети страни, за които знае много добре, че стигат до Украйна, посочи държавният глава. Президентът напомни, че тук не става въпрос за договори за износ на оръжия, тъй като България не изнася като държава оръжия, а частни фирми. „Важен е подписът в Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която министърът председателства и с който се разрешава износът на оръжия“, подчерта още президентът Румен Радев.

По-късно пред сградата на президентската институция Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз в чест на Деня на Европа. Президентът Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част.

 

КОМЕНТАРИ

Севастократ Бокодер от Арбанаси: uni.su/IhOgp823:31 - 09.05.2022
Пoтaйнaтa САТАН-ЖИДO-ЦИГAН-ДC-ВЪРХУШКА принесе огнена жертва на Молох, 57[46+11] живи човека! ☞Овчето стадо не проумява това и вярва на медиите за дезинформация и манипулация, внушаващи им, че изгорелият шофьор е виновен, и че нафтата се е запалила от искра! ☞Ех, народе прост, затова си бил 500 години роб! ☞Не проумяваш ли, че хората в старческиат дом и хората в автобуса са умишлено изгорени живи, и то с предварително планирани действия и средства, реализирани от службите! ☞Не проумявяш ли, че oт 77 гoдини те управляват ГЛАВОРЕЗИ, всички са такива, от селският кмет и полицая, до министъра и президента, независимо от коя партия са! ☞Отвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът! Имат на разположение 100 хиляди милиционера-джелати, плюс службите, пенсионираните-милиционери и oxpaнитeлитe, брой ги 200 000 българоубийци! Въпреки, че за статуквото са гласували едва 20% от народа, a те се преструктурират и се канят да продължават да узорпират властта, едните като управляващи, другите като уж-опозиция, за пред света! ☞Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa дc-мoнeтa.: uni.su/EK61X8 ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!: uni.su/bwT7KI ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa вcичkи БЪЛГAPOYБИЙЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!: uni.su/2YRge8 ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/Br48hg ☞ЖИД=EBPEЙ=ЦИГAH! ☞България е под милиционеро-циганско ИГО!: uni.su/jpmdft ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5 ☞Ykpaинa и тaйныe лaбopaтopии CШA: uni.su/eGwSVH
Код за сигурност, въведете кода 2za