Първите бежанци от Украйна пристигнаха в Кюстендил

Снимка: Пламен Илиев - кмет на Соволяно, Личен архив

Майка с две момчета е настанена в село Соволяно

Първите бежанци от Украйна пристигнаха в Кюстендил. Те са настанени в къща в кюстендилското село Соволяно.

„В събота в късния следобяд ги взеха от автогарата. Става въпрос за майка с две момчета – 2-ри и 4-и клас, които са бесарабски българи. Дойдоха само с 1 куфар, така че най-вероятно ще им трябват дрехи и обувки. Изчакваме на първо време да отпочинат да се наспят, тъй като са пътували много продължително и ще се срещнем с тях, за да им подсигурим най-необходимото“, коментира общинският съветник Георги Петров.

Кметът на Соволяно Пламен Илиев заяви, че семейството се чувства добре. Той ще подаде необходимите документи за помощ в БЧК, както и до полицията, за да ги направи жители на селото.

„Имаме уговорка с майката на момчетата да дойдат при мен в кметството, за да ми дадат размери на техните якета и обувки. Те са пристигнали с малко багаж и по един чифт обувки. Доколкото зная жената идва с децата си тук, а съпругът й е моряк и в момента е на път“, обяви Илиев.

По думите му, жителите на селото са с големи сърца, това доказва и жеста от страна на семейството приело жената с двете й деца. Друго семейство пенсионери също е в готовност да приеме 4-членно семейство от Украйна, като им предостави подслон и храна.

От своя страна Георги Петров заяви, че е необходимо да се намери начин в най-скоро време децата да започнат да посещават училище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK