Първа копка за укрепването на реките Мусомишка и Туфча

снимки: infomreja.bg

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов днес разби поредната бутилка шампанско, с което даде старт на проекта за реконструкция на две от проблемните реки в общината - Мусомишка и Туфча. След отслужения водосвет от местния свещеник за здраве и успешен завършек на строителните дейности първата копка направиха градоначалникът Москов и кметът на село Мусомища Иван Ламбрев.

Проектът е с наименование “Предотвратяване на наводнения в община Гоце Делчев от разлива на реките Мусомишка и Туфча”. Неговата стойност е 1 052 270,71 лева с ДДС. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 95 %, от които 85 % осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 10 % от държавния бюджет и само 5 % съфинансиране от община Гоце Делчев.

Изпълнението на проекта е възложиено на гоцеделчевската фирма “БКС” ООД с управител Руен Кирев, която фирма бе излъчена за победител на проведения от администрацията търг за изпълнител.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, а гаранциите, които фирмата дава за извършеното строителство, са за срок от 20 години.

Конкретната цел е да се изгради подпорна стена на река Туфча в рамките на регулацията на село Брезница и да се построят съоръженията за укрепване на бреговете на река Мусомишка в едноименното село като устойчива мярка за борба с наводненията. Така двете села ще се предпазят от заливане и ще се намалят потенциалните неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда.

Сред ефектите, които се очакват след изпълнението на проекта, е и предотвратяване на ерозирането на речното легло с изграждане на съоръжения за укрепване на дъното на речните корита на двете реки и ограничаване на рисковете от наводнения в двете населени места.

И на двете реки в рамките на проекта е предвидено също почистване на бреговете и речните корита от растителност и натрупаните значителни по обем наносни отложения, които намаляват активната площ и скоростта на отичането на водите.

На нарочна пресконференция, дадена днес относно стартирането на строителството, проектът бе публично представен.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

тит13:10 - 26.10.2012
в Брезница няма да започне корекцията на река "Туфча" защото Сайд Сайд Косин супата и Мустафа Мустафа Юрук /широката/ са направили къщите на самата улица и сега вместо улицата да е от 12 м - обходен път ще бъде 6 метра. това вбесява брезничани но Супата и Широката кихат яко пари за да не им съборят незаконите строежи и всичко се замрази за сега
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//