Пуснаха движението по Аспаруховия мост във Варна

Снимки: МРРБ

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и кмета на Варна Иван Портних днес беше пуснато движението на ремонтираните в рамките на първи етап съоръжения 1, 3 и 5 от Аспаруховия мост във Варна.

Ремонтът приключи за точно два месеца, през които строителите успяха да направят много сериозни строителни дейности – освен преасфалтиране, подмяна на хидроизолацията, цялостна подмяна на всички фуги и лагери, нещо за което не се знаеше, че е необходимо преди да се разкрие моста, отбеляза министър Павлова. Видя се, че мостът, който не е ремонтиран 40 години, има нужда от сериозни ремонтни дейности на всички лагери и фуги, хидроизолация и тротоарни конзоли, допълни тя.

В участъка са монтирани най-новите двойни мантинели, за да се осигури по-голяма безопасност. 

Освен инвестицията от 5 млн. лв. от държавния бюджет, са осигурени допълнително 2 млн. лв. от бюджета на АПИ и МРРБ, за да се ремонтират всички лагери и фуги. 

С допълнителните средства ремонтирахме един мост повече, за да не затваряме следващия път, когато ще започне ремонтът на насрещното платно. Затова пускаме движението веднага, каза тя.

През септември ще бъдат отпуснати още 5 млн.лв. за ремонт и на мостовете 2, 4 и 6, така че ремонтите да бъдат завършени изцяло.

Догодина ще можем да започнем основната част на моста, която знаем колко голямо и сложно съоръжение е. Само за пътната част на двете платна ще са ни необходими 25 млн.лв., съобщи тя.

Тогава дейностите ще се извършват отново на два етапа – първо в едната посока, след това в другото, като движението отново ще е двупосочно.

Важно е мостът да бъде ремонтиран, но това вероятно ще причини затруднения и задръствания, докато приключи работата по цялото съоръжение, каза Павлова и призова за разбиране и диалог с общината, с жителите на Аспарухово и туристическия бранш, докато бъдат извършени всички необходими дейности по цялото съоръжение.

Алтернативният маршрут, който се обмисляше минава през блато до ж.п. линията, коментира министърът възможностите за заобикаляне на Аспаруховия мост. Самата инвестиция, предвид, че това е блато и не целият терен е наличен, би струвала много скъпо – в размер на 5-7 млн. лв., която за временен път е прекалено голяма и несигурна, предвид терена. По-скоро трябва да проявим търпение и да направим добра организация на движение. Това е единствената възможност, останалата алтернатива е по вода, допълни тя.

С решение на Министерския съвет от днес ще бъдат отпуснати 1 млн. лв. за стадион „Черно море“ във Варна. С тези средства ще се подмени и доизгради осветлението, като ще бъдат направени и други необходими ремонтни дейности, съобщи днес министър Лиляна Павлова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK