Пускат светлина в тунела край Дупница

Снимка: ГЕРБ

Депутатът Радослава Чеканска: Доволна съм, че процедурата е ускорена

Започва ремонт на осветлението в тунела край Дупница, съобщават от Агенция пътна инфраструктура. В два поредни дни движението ще бъде пренасочвано двупосочно през тръбите за Благоевград и София.

На 2 май депутатът от ГЕРБ - СДС Радослава Чеканска внесе питане до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, свързано със състоянието на тунела при главен път Е-79 край град Дупница и пълната липса на осветление в съоръжението.

Народният представител от 10 МИР - Кюстендил Радослава Чеканска от трибуната на парламента алармира, че е недопустимо за съоръжение, по което се осъществява интензивно придвижване на пътници и товари, и се отчита постоянно натоварен трафик, в продължение на 2 год. да бъде неглижирано от отговорните държавни институции, както и да функционира в състояние, представляващо заплаха за живота и здравето на хората.

Чеканска настоя за предприемане на спешни мерки и ограничаване на възможността от възникването на поредния тежък пътен инцидент на територията на Република България, причинен поради безотговорност и немарливо изпълнение на задълженията от страна на институциите.

По време на парламентарния контрол, служебният министър на МРРБ Иван Шишков предостави информация от АПИ, от която стана ясно, че след обследване са установени сериозни проблеми в електрическите и осветителните системи на тунела, а не на осветителните тела. С цел гарантиране на безопасността на пътуващите са поставени светлоотразители и пътни знаци, ограничаващи скоростта на движението до 60 км.

За привеждане на тунелното съоръжение към съответните нормативни изисквания е било извършено обследване на Института по пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“ , като Агенцията подготвя тръжна процедура по

Закона за обществените поръчки с предмет изготвяне на технически проект за основен ремонт и извършване на строително-монтажни работи на тунел Дупница при километър 388+ 100 на път 1.1, която се очаква да бъде обявена през месец юни 2023 г.

Народният представител Радослава Чеканска определи отговора на служебния министър Иван Шишков като незадоволителен и изрази становище, че 2 години са повече от достатъчен срок, за да бъдат стартирани процедури, да бъдат направени обследвания и да бъде стартиран ремонт на съоръжението.

Към днешна дата в свое съобщение АПИ съобщава, че започва ремонт на осветлението в тунел "Дупница" на път I-1 София.

"Доволна съм, че, след поставяне на въпроса в парламента, процедурата е ускорена. Искрено се надявам и резултатът да бъде задоволителен. В състоянието, в което се намира тунелът представлява заплаха за живота и здравето на пътуващите, което е недопустимо ", коментира депутатът от ГЕРБ - СДС Радослава Чеканска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK