Протестиращите решиха да вдигнат блокадите на магистрала "Тракия" и "Подбалканския път"

Снимка: АПИ

Те са решили да търсят изпълнение на исканията си по друг начин

Протестиращите на автомагистрала "Тракия" край Стара Загора миньори и енергетици разчистиха пътя и премахнаха палатките след точно две седмици блокада. Те са решили да търсят изпълнение на исканията си по друг начин, предаде БНР. Ще бъде освободен и Подбалканският път в района на Гурково.

Движението по двата участъка ще бъде пуснато, след като полицията провери дали трасето е безопасно.

Тази вечер, обявявайки решението си за отказ от затварянето на пътища като форма на протест, протестиращите благодариха на всички, които се включиха в националния протест в тяхна защита и в защита на каузата за енергийна независимост. Те настояват правителството да оттегли изпратените в Брюксел планове за справедлив преход за районите, зависими от въглищните централи.

Блокадите се появиха на 29 септември - деня, в който Министерският съвет трябваше да приеме Териториалните планове за въглищните райони. В крайна сметка това не стана и те бяха изпратени до Европейската комисия в последния възможен ден - 30 септември.

В резултат блокади се появиха на магистрала "Струма" и няколко второкласни пътища. След 7 часа преговори в Народното събрание, в които участваха премиерът, министри и представители на всички парламентарно представени партии без БСП, беше подписано споразумение от седем точки. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//