Прокуратурата поиска имунитета на депутат, блудствал с 14-годишно дете

Снимка: Infomreja.bg

Депутатът е с инициали Д. А.

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Д.А., депутат в 49. Народно събрание, съобщават от държавното обвинение.

По непотвърдена информация, това е депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Александров, който е бивш борец от Дупница. Той влезе като народен представител от столицата, а не от 10 МИР - Кюстендил. Отново по непотвърдена информация той в момента се развежда със съпругата си, като тя е подала документи за разтрогване на брака им.

Предложението е изготвено от наблюдаващия прокурор в СГП във връзка с образувано на 31.05.2023 г. досъдебно производство и в него се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Д.А. за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 7.05.2023 г., в софийското село Бистрица, Д.А. чрез употреба на сила извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Като народен представител Д.А. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета.

С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK