Проектът за медицински хеликоптери "върви по план"... с едно изключение

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков

Проектът за изграждане на Национална детска болница никога не е спиран и трябва да се спрат спекулациите по тази тема. Това каза след заседанието на Министерски съвет здравният министър проф. Христо Хинков.

„Проектът за изграждане на Национална детска болница в Горна Баня никога не е бил спиран. Всички институции, които имат отношение към това, ще направят всичко възможно да имат българските деца и техните родители болница съобразена с най-високите европейски стандарти“, поясни той.

Проф. Хинков подчерта, че изграждането на тази болница е негов приоритет от първия ден на встъпването му в длъжност. „Обещал съм да продължа всички добри политики и практики, наследени от предишното ръководство на министерството. Това обаче не означава, че ще хвърля да реализирам проекти от подобен мащаб, без да съм направил обстойно проверка и да се запозная с извършеното до момента“, поясни той.

Здравният министър допълни също така, че предстой съставянето на Обществен съвет, както и пускането на обществени поръчки, съобщава бТВ.

Проектът за медицински хеликоптери също върви по план с едно изключение. „Както вече стана ясно, няма договор за тяхното наемане до края на тази година. Това на практика не ни задължава да вземем тези два хеликоптера. Още повече, оказа се, че това е твърде скъпо за нас и няма такова сериозно значение за спешната помощ у нас, каквото ще има в края на проекта, т.е. когато бъдат закупени всички хеликоптери“, поясни проф. Хинков.

Здравният министър коментира и протеста на Синдикат „Защита“. „Със сегашния бюджет на Министерство на здравеопазването можем само да поискаме промяна в категорията на техния труд, т.е. тя да стане първа категория и още сега да можем да увеличим заплатите им. Що се касае за следващата година – чрез „Бюджет 2024“ ще направя всичко възможно заплатите в спешната помощ да бъдат увеличени“, каза той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK