Продължават израелските бомбардировки над Газа

Снимка: БТА

Почти 5 800 палестинци са били убити при израелските въздушни удари

Израел продължава тежките си бомбардировки над Газа. Управляваното от "Хамас" здравно министерство заяви, че почти 5800 палестинци са били убити при ответните израелски въздушни удари. Над 1400 души бяха убити, след като въоръжени бойци от радикалното палестинско движение нападнаха Израел на 7 октомври. Повече от 200 заложници, отвлечени от "Хамас", продължават да бъдат задържани в Газа, съобщава БНР.

Израелски войници, извършващи среднощна операция на окупирания Западен бряг, са били атакувани от палестинци, които впоследствие са били поразени с дрон, съобщиха израелските въоръжени сили. Според медици убити са двама палестинци. Израелските военни заявиха, че въоръжени палестинци са открили огън и са хвърляли експлозиви по израелски войници в бежанския лагер в Дженин, в северната част на Западния бряг. В отговор израелските сили са поразили нападателите с дрон.

Рано тази сутрин израелски изтребители са поразили военна инфраструктура на сирийската армия и ракетни установки. Израелските сили поясниха, че действията им са в отговор на изстреляни ракети от територията на Сирия срещу Израел.

Редица държави, сред които Съединените щати и Русия, настояват за пауза в боевете или прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", за да се позволи доставянето на хуманитарна помощ в обсадената Ивица Газа.

Късно снощи осем камиона с вода, храна и лекарства бяха допуснати от Египет в ивицата през пункта "Рафах".

Американският президент Джо Байдън отново заяви, че помощите не стигат достатъчно бързо в Газа. Електроенергията за болниците също е на изчерпване. От болница "Ал Шифа" заявиха, че ще имат електричество само още 48 часа. А агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предупреди, че операциите ѝ в Газа могат да приключат тази вечер, ако не получи гориво.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK