Продадоха за над 23 000 долара два пъпеша на търг в Япония

Снимка: iStock

Плодовете са от високоценен в страната сорт

Два пъпеша от високоценения в Япония сорт „юбари“ бяха продадени в първия търг за сезона в град Сапоро за три милиона йени (23 500 щатски долара), съобщи ТАСС, като цитира агенция Киодо. Купувач е местна фирма, занимаваща се с опаковане и продажба на плодове и зеленчуци. Цената на плодовете е с 10% по-висока в сравнение с миналата година.

Абсолютният рекорд за търговия с пъпеши „юбари“ бе поставен преди три години, когато два пъпеша бяха продадени за 5 милиона йени (46 000 щатски долара). Най-ниската цена на търг за двойка от скъпата стока пък бе регистрирана през 2020 г. Тогава, на фона на пандемията от коронавирус, приходите от продажбата на два плода бе 120 000 йени на първия търг за сезона.

Плодовете от сорта „юбари" са с кръгла форма и се отличават със специфична зелена кора, с релефни жълтеникави жилки, образуващи сложен модел. Изключително ценни са заради деликатния си вкус и характерния сладък аромат. 

Тази година фермерите от Хокайдо се опасяваха, че реколтата им няма да бъде добра. Заради ниските температури през зимата бяха принудени да следят внимателно микроклимата в оранжериите, в които отглеждат пъпешите. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK