Приключи изборът за представители на съдиите във ВСС

Снимка: iStock

Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа

Кои ще са шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия в следващия Висш съдебен съвет -  отговорът очакваме в следващите часове.

Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа от минимум половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласуване днес.

От 2197 имащи право на глас съдии вчера гласуваха 1442-ма. Общата избирателна активност беше 65,63 %, като доминираше гласуването чрез системата за електронно гласуване.

В края на балотажа днес имаме окончателните проценти само за гласуването по Интернет - малко над 65. 

Точно в 18 започна преброяването на хартиените бюлетини като резултатите от него ще се добавят към резултатите от електронното гласуване. 

Тъй като изискването - за да бъде избран, кандидатът да е получил подкрепата на повече от половината гласували съдии, на балотажа не важи, днес  трябва да научим кои  ще са първите шестима членове на Съдийската колегия. 

Преди две седмици следователите избраха първия член на Прокурорската колегия - Петко Петков,  а след две седмици тя ще бъде попълнена и от прокурорите.

И ако изборите в съдебната система за попълване на професионалната квота в следващия Висш съдебен съвет вървят по предварителния си график, то конструирането на парламентарната  квота е на кота нула.  Заради политическата криза в страната се увеличават гласовете, че депутатите няма да успеят да излъчат своите 11 представители в новия съдебен кадрови орган, което може да доведе до конституционна криза. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK