Приеха отчетите на общинските дружества в Благоевград, Илиев настоя дивидентът да е 0%

Снимка: Ясен Попвасилев, зам.-кмет, стопкадър, Дартс ТВ

Предложението на Илиев не бе прието

Общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев предложи на днешната сесия на ОбС-Благоевград, общинските дружества да отложат плащането на данък дивидент към Общината до отминаване на КОВИД кризата.

Приложението не беше прието.

„Интересно защо мислите само за дружествата, но не и за Общината, това е неморално. Защо не предложихте алтернативен бюджет, които да бъде приет в началото. Това е първото предложение, откакто сте съветник, и защо го правите сега – когато общината е затруднена“, каза зам.-кметът по финанси Ясен Попвасилев.

И продължи: Не стига че я оставихте в такова трудно положение, ами и имате…

Илиев отговори: Облекчихме бизнеса от наеми, не можах да предвидя пандемията. За нас оздравяването на дружествата е важно. Едно от дружествата е с 43 000 лв. загуба, затова искаме да запазят средства за да преодолеят трудните периоди, а не да се освобождават хора и да се поставят пред фалит.

Попвасилев каза, че дружествата имат управители, а освен пандемията, Общинната има задължения от 21 млн.

„Нима не е нормално този дивидент да подкрепи бюджета, които вие сте гласували?!“, попита риторично зам.-кметът.

Павлин Янкулски каза, че Общината има и социални функции. Следва да има анализ да се каже какви са възможностите да се случи предложението на Илиев. Трябва прецизно да се помисли какво да се прави и отговор трябва да дадат икономистите.

Иван Ризов изрази следното мнение: Имам претенции да съм икономист – виждам, че дружествата са работили прекрасно през годината. Амортизациите са най-сладката печалба, защото са при които не се облагат с данък. Според мен дружествата имат финансов ресурс да изплатят дивиденти.

Колегата на Кирил Илиев – Красимир Роячки, обяви: Общината ни докара дотук. Ние искаме не да не се предоставя тази печалба, а да се забви. Не да се приключат дружествата, за да кажете „и тях така оставиха“.

Илиев продължи да настоява за всяка една точка от дневния ред предложението му да бъде прието, въпреки че то бе многократно отхвърлено с гласуване.

Отново Попвасилев попита откъде Общината да получи приходи, а Илиев му отговори, че ще свие още повече разходите на Общината, но дивидентът на дружествата няма да бъде „пипан“.

Калоян Хандижйски определи като саботаж предложението на ГЕРБ. Той каза, че ако подобна точка се приеме – то да бъде спрян процент от възнаграждението на съветниците.

Годишните финансови отчети и баланси за 2019 година на 7-те общински търговски дружества бяха приети от съветниците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK