Президентът Радев прие министъра на външните работи на Република Турция

Снимка: Президентство на Република България

Хакан Фидан е на официално посещение у нас

Разширяването на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Турция Хакан Фидан, който е на официално посещение у нас. Хакан Фидан също определи като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави.  

Президентът Румен Радев открои съвместната работа по време на служебното правителство за разширяване на капацитета на ГКПП „Капитан Андреево“ и сключения меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Предвид промяната в глобалните вериги за доставки засилването на транспортните ни връзки и увеличаването на капацитета на пропускателните пунктове ще придаде нов импулс и перспектива на търговско-икономическото сътрудничество за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, заяви Румен Радев.

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната криза в Европа Турция осигури навременен достъп на страната ни до турските терминали за втечнен газ, което не позволи България да изпитва затруднения при резервирането на слотове. Президентът акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект „Solidarity ring“ за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Партньорството в сферата на сигурността също беше обсъдено по време на срещата. Румен Радев и Хакан Фидан отбелязаха доброто сътрудничество между България и Турция за охрана на общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора. Обща беше позицията, че двете държави следва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK