Премиерът акад. Денков благодари на Аржентина за сътрудничеството в Антарктида

Снимка: Infomreja.bg

Той участва в среща между Европейския съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите

Тясно сътрудничество в Антарктида свързва България и Аржентина вече повече от 30 години както в научните изследвания, така и по отношение на логистиката. На среща с президента на Аржентина Алберто Фернандес в Брюксел днес премиерът акад. Николай Денков изрази благодарността на страната ни за ежегодната подкрепа, оказвана от аржентинските власти на българските антарктически експедиции. От своя страна президентът Фернандес потвърди готовността съвместните дейности в Антарктида да продължат, напълно в духа на подновеното през 2022 г. Споразумение за антарктическо сътрудничество между Българския антарктически институт и Националната дирекция за Антарктика на Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина.

Българският министър-председател и аржентинският президент се обединиха около необходимостта да засилят сътрудничеството между двете държави в сферата на икономиката, търговията, науката и междучовешките контакти. „Аржентина е ключов партньор на България в Южна Америка. В страната живеят и са много добре интегрирани десетки хиляди хора от български произход“, заяви акад. Денков. Президентът Фернандес обърна внимание върху големия потенциал на икономическите и търговските контакти между Буенос Айрес и София, както и в сферата на науката, технологиите, иновациите и селското стопанство. Премиерът подчерта значенето в тази насока на предстоящата първа сесия на Смесената междуправителствена комисия за двустранно икономическо сътрудничество между България и Аржентина, която ще се проведе през септември 2023 г. в аржентинската столица.

Министър-председателят акад. Николай Денков участва днес във втората пленарна сесия на откритата вчера в белгийската столица Среща на върха между Европейския съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите. В изказването си българският премиер наблегна на необходимостта  от задълбочаване на сътрудничеството със страните от Латинска Америка и Карибите, особено в контекста на климатичните, политическите и здравните  предизвикателствата, пред които е изправен светът. Той открои нарастващото значение  на държавите от региона в момент на нови заплахи за мира и стабилността, за продоволствената и икономическата сигурност. „България  подкрепя засилване на сътрудничеството с партньорите от Латинска Америка и Карибите в ключови сфери като търговия и икономика, образование, научни изследвания, култура и иновации“, заяви акад. Денков на форума. Той постави акцент върху образователния и научния обмен, който може да бъде подкрепен от европейските програми „Еразъм+, „Хоризонт Европа“ и „Мария Склодовска-Кюри“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK