Представят "От фермата до твоята трапеза" в Гоце Делчев

Снимки: Областна дирекция Земеделие

Форумът се реализира под патронажа на президента

Днес официално бе представен мащабният проект – Земеделски форум От фермата до твоята трапеза, с дати 15 и 16 октомври в Градския парк – Гоце Делчев, организиран от Областна дирекция Земеделие Благоевград. Форумът се реализира под патронажа на президента на Република България – Румен Радев.

Проектът е подкрепен и финансиран от Министерство на земеделието, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград и Общини от Югозападна България – община Гоце Делчев, община Кресна, община Хаджидимово, община Струмяни, община Симитли, община Сандански, община Гърмен, община Якоруда, община Сатовча, община Белица. Партньори на събитието: Национално сдружение на общините в Република България, Метро България и Пирин спринг.

На пресконференцията присъстваха г-жа Мария Захова, директор ОДЗ Благоевград, г-жа Фиданка Котева, заместник –кмет по хуманитарните дейности на Община Струмяни, г-жа Магдалена Богданова, заместник-кмет на община Якоруда, г-жа Красимира Мавродиева, заместник - кмет по социалните дейности на Община Белица, г-жа Мария Мавродиева, представител на Община Гоце Делчев, г-жа Йорданка Донкова, директор на Дирекция "ЕМП и Грао" на Община Гърмен.

Основен приоритет на Земеделският форум е да се утвърди като фестивал, даващ възможност на земеделските производители от Югозападния регион да представят продукцията си, както и общините да  презентират своите туристически забележителности, паметници на културата и културни събития. Форумът ще развие и допринесе за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм, съчетаващ природа, храна, култура, забележителности.  

Сред основните акценти на Земеделския форум е сътрудничество между всички институции, в подкрепа на българското земеделие.

Мисията на форума "От фермата до твоята трапеза" е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление.

В рамките на два дни жителите и гостите на гр. Гоце Делчев ще могат да се запознаят със земеделските производители от 14 –те общини и продукцията им, да я опитат, да направят контакт за последващо ежедневно консумиране на висококачествени храни.

По думите на директора на ОДЗ – Благоевград – г-жа Мария Захова: Акцентите на форума са: българския земеделски пазар, местните производители и местното производство. По този начин не само ще се допринесе за развитието на българската икономика и местните производители, но ще се гарантира и високо качество на продуктите, които ще бъдат предложени в рамките на изданието. 

Нашата цел е максимална ефективност и ползотворност за хората от Югозападния регион, обединявайки държавната и местна власт“.

Събитието е с вход свободен и е подготвило изключително богата културна програма.

На 15 октомври и 16 октомври /събота и неделя/ форумът стартира в 10:30ч. с изненади за най-малките гости - специални тематични спортни игри, организирани от Детска спортна академия Благоевград, а от 16:00 ч. теаматичен детски театрален спектакъл и Ателие "Face paint" – подготвени от Парти агенция „Бобо“. 

От 17:30 ч. и 18:30 ч. в Градския парк ще бъдат презентирани Кулинарни пърформанси с Таньо Шишков & екип и невероятната българска актриса Катерина Евро, които ще приготвят вкусни ястия с продукцията на земеделските производители. От 19:30ч. ще бъде Официалното откриване на Земеделски форум "От фермата  до твоята трапеза"“ 2022 г. В първата вечер от форума специален гост ще бъде легендата на българска музика ВАСИЛ НАЙДЕНОВ & БЕНД. 

От 22:00ч. Театър на огъня и сенките "Fireter" съвместно с "Батукада" ще изненадат жителите и гости на гр. Гоце Делчев с невероятен Театрално - огнен спектакъл.

На 16 октомври /неделя/ богатата програма продължава през целия ден, като точно в 20:00 ч. на сцената ще се качи емблематичната Рок група "Сигнал". Финалът на форума ще бъде шеметен. Спектакълът "Огния" на Театър на огъня и сенките "Fireter" ще закрие първото издание на Земеделския форум.

Областна дирекция Земеделие - Благоевград, вярва, че проектът е изключително практически ориентиран и ще спомогне за изграждане на бизнес мрежа между производител и потребител за разпространение на земеделскта продукция. Вярваме, че така ще създадем ползотворни  отношения и добри условия за земеделските производители. Вярваме, че ще стимулираме аудиторията да консумира само полезна храна, да закупува български продукти и подкрепя труда на своите земеделци. Вярваме, че ще създадаем благоприятна среда за конкурентоспособност на земеделските стопанства, казаха организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk