Представиха културния календар на лятно Банско, джазът отново на върха

Снимка: Infomreja.bg

Банско многократно бе наречен „столица на джаза“, „център на джаза“

Целогодишни културни и спортни забавления за малки и големи предлага Банско на своите гости и жители. А на-важното събитие в годината след откриването на реализирането на успешния ски сезон е джаз фестивалът.

Банско многократно бе наречен „столица на джаза“, „център на джаза“. Тези титли градът в полите на Тодорка запазва и през 2023 г., когато от 5 до 12 август ще се проведе 26-ото издание на фестивала, обединяващ нациите в едни град, с една музика, с обща емоция.

Традиционно, както през всеки април, се проведе пресконференция в курортния град, на която бе представен културно-спортният календар за летния сезон, както и джаз програмата с изпълнители, които пристигат в града в разгара на горещия август.

На пресконференцията участие взеха кметът на Банско – Иван Кадев, Илияна Щерева, председател УС на Асоциация „Фестивалите в България“, Стефания Темелкова, член на УС на Асоциация „Фестивалите в България“, Лили Големинова, ръководител на пресцентъра на Банско джаз фестивал, Светослав Николов, модератор на Джаз академия – Банско 2023, проф. Любомир Денев, ментор в Джаз академия – Банско 2023, Шеки Ходжа – изпълнител от Косово, Росен Баненски, директор на дирекция на Национален парк "Пирин“.

А специални гости на събитието бяха Н.Пр. Наташа Бергел, Посланик на Република Словения в София и Н.Пр. Делфин Плана, Посланик на Република Косово в София.

Иван Кадев започна словото си с кратка статистика за успеха на изминалото 25-о издание на фестивала през 2022.

„Събитието пожъна голям успех. Показахме, че духът на джаза може да живее в Банско цяла седмица. През сцената преминаха 188 изпълнители от 16 държави, които представиха повече от 30 концерта. Летният сезон привлече много гости. Над 110 000 туристи реализираха 370 000 нощувки в периода от юни до август 2022.“

И така джаз духът, както каза кметът, ще продължи да владее Банско и през 2023 с джаз академията за млади таланти, джаз точките из целия град, както и джеймссешъните – любими на феновете, които се срещат на живо с изпълнителите.

Илияна Щерева заяви: „Амбицията ни е д предлагаме всяка година по нещо ново. Тази година фестивалът ще бъде открит от Симфоничния оркестър на БНР и Франк Гампили, а фестивалът ще премине под мотото: „Хетлайнери всяка вечер“.

Лили Големинова – обичан глас от радиото и водеща на фестивала, заедно със Светослав Николов отново ще партнират на сцената в центъра на Банско.

Банско стана център на джаза и начало на нов живот, защото артистите работят цяла година, за да представят пред публиката в Банско своите творби, а джаз фестивалът е поставил доста висока летва, каза Николов.

Тази година младите таланти от познатата джаз академия пък ще бъдат напътствани от проф. Любомир Денев, който има бъдещи амбиции да промени титлата си на „академик“.

С джаз академията се прави връзката между минало и настояще, а аз бих казал и между настоящето и бъдещето, защото младите са бъдещето. Задачата ми е да им помагам. Силно вярвам, че младите ще продължат традицията, каза проф. Денев.

Посланикът на Словения поднесе своите поздравления за организацията и заяви, че за нейната държава участието на словенци в джаз фестивала е „историческо събитие“.

„За първи път ще има участие от Словения. Джазът започва своята история в Словения през 1930 г., а през 1965 Армстронг гостува и така този концерт се смята за своеобразно начало на първия джаз фестивал в Словения, който се провежда в Любляна и е един от най-обичаните в Европа. Ще се постараем участието на словенски артисти на фестивала в Банско да бъде ежегодно“.

„Музиката и културата съединяват народите и фестивалът доказа това“, каза н. пр. Делфин Плана.

Джаз изпълнителят от Косово – Шеки Ходжа, определи Банско като рай.

„Специално готвим „Банско проект“ с квартет, в който аз ще съм бас, а както знаете без base (англ. бас, основа) покривът не може да стои. Аз дойдох в България през 1992 г., за да купя хляб, и останах 12 години. Музиката няма край и тя започва там, където свършва поезията“, каза Шеки.

Видео поздрави към всички гости на Банско повреме на фестивала отправиха изпълнителите: Камелия Тодорова, JP3, Мауро Сигура, Мирослава Кацарова, Георги Корназов, Desu & The Shiny Stocking.

Всички отбелязаха, че нямат търпение да дойде август и да бъдат на сцената в Банско.

Илияна Щерев изненада всички присъстващи на пресконференцията с това, че се поставя началото на нова инициатива – създаване на постоянна джаз експозиция „Джазът в България“, която ще има за цел да покаже историята на музиката у нас.

„Призовавам всички музиканти, хора, свързани с джаза и културата да дарят документи, предмети, да покажат какво имат, за да изградим експозицията в Банско“, каза Щерева.

Освен джаз, в периода от 13 май до 26 ноември Банско е изпълнено със събития от културен, спортен и развлекателен характер.

През май програмата започва с парад на ретро автомобили, номад фестивал, мотоциклетно състезание, панаир на занаятите, концерт на самодейците в града, лятна оперна вечер, планински рок вечери, международен фолклорен фестивал, българско кино на открито, Банско опера фест, кулинарен празник и Банско Филм Фест.

А за първа година ще се състои от 1 юни до 2 септември – летни наричания и обичаи от Банско. Те ще се провеждат всяка събота в къщата на занаятите.

Междувременно всички ще се наслаждават от 30 юни до 24 септември на традиционните и любими културни вечери пред църквата в града.

А след края на културния летен календар предстои и откриването на зимния сезон…

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Таня08:01 - 20.04.2023
Супер. Чакам с нетърпение да ходя в Банско и то на джаз
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//