Представиха филм как се източват пари за интеграция на ромите

Христо Николов, снимка: ric-bg.info.bg
Ромският журналист Христо Николов представи в Благоевград своя филм-разледване "Приобщаване на ромите и парите на ЕС". През 2011 година петима роми са избрани да бъдат обучени в разследваща и мултимедийна журналистика. Христо Николов от Пазарджик е един от тях. Днес за първи път той представи своя филм.
 
В своя проект Христо разказва как от предвидени близо 6 млн. лв. за изграждане на инфаструктура са усвоени едва малка част от тях. "Единственият резултат, който е налице, са 12 къщи, построени в Пазарджик. Изписаните средства обаче са за 24", коментира Николов.
 
"Когато камерите спрат да снимат, хората идват при мен и директно ми заявяват, че парите за ромите отиват за семинари на висшестоящите", допълва още Христо Николов.
 
Той е категоричен, че всяка политически представена партия има своя ромски сателит в лицето на фондации или по-малки политически сили по районите. "За да придобият истинска представа за случващото се в гетата, политиците сами трябва да отидат при ромите, а не да пращат своите сателити, които залъгват хората", смята Николов.
 
На кръглата маса днес бяха поканени представители на медиите, местната власт, неправителствени организации, ромски лидери и активисти. Освен проявения медиен интерес, само една фондация реши да удостои с присъствието си мероприятието.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//