"Продължаваме промяната" няма да участва в преговори за правителство на ГЕРБ. ПП няма да влезе в коалиция за кражбата, съобщава news.bg.

"Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ и няма да преговарят и влязат в коалиция с партията на Бойко Борисов. Решението на партията съобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев на пресконференция в БТА.

По думите му мандатоносителят има възможността и правото да сформира кабинет точно така, както ПП са сформирали миналата година много трудна и сложна коалиция. Най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление. ПП няма да пречат във формирането на кабинет и ще бъдат конструктивна опозиция, подчерта Василев.

ПП няма да отидат на разговори с ГЕРБ за първия мандат за съставяне на правителство, уточни Василев.

Ако вторият мандат отиде в ПП, тогава ще свикат Националния съвет на партията и ще решат какво да правят с него.

Асен Василев заяви, че се надява ГЕРБ, които са "доста опитни", би трябвало да сформират кабинет. Няма натиск върху ПП да направи правителство с ГЕРБ, включително и отвън.

Бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков добави, че за избирателите е най-важно как ще минат зимата. Петков изреди приоритетите на ПП в 48-то Народно събрание: Закон за корупционната комисия с разследващи функции, механизъм за разследване на главния прокурор и увеличаване на минималната работна заплата на 860 лв., увеличаване на пенсиите с 20%, нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база консумация, вдигане на данъчния кредит на младите семейства с деца, таван на цената на тока за бизнеса от 250 лв. на мегават час, таван за цената на газа от 300 лева на мегават час.

От ПП продължават програмата за спорт, изкуства и занятия. Те изброиха приоритети за продължаване на политиката за запазване на заплатите на учителите - 125% от средната работна заплата, гарантиране на минимална работна заплата за младите медсестри и лекари от 1 500 лв. за медсестра и 2 000 лв. за млад лекар, запазване на данъчната политика, ограничаване на бюджетния дефицит на 3%, подкрепа за влизането на България в еврозоната и Шенген, увеличаване на прага за ДДС до 160 000 лв., приемането на 22-те закона за Плана за възстановяване и устойчивост.

ПП ще работят с всички партии по приемането на тези политики.