Националният оперативен щаб обяви, че постигнатите до момента резултати в борбата с коронавируса у нас са добри и се следи всяко едно число "със загриженост и тревога".

"Доволни сме от постигнатите резултати, следи се нарастването на случаите, но въпреки всичко отчитаме и нещо, което е добър знак - нямаме такъв голям наплив и натиск в болниците", каза здравният министър Костадин Ангелов.

В най-засегнатите места - Кюстендил и Враца - лекарите се справят добре.

Работи се внимателно за разхлабване на мерките на база анализ 14 дни, така че да не се изпусне ситуацията към настоящия момент, добави Ангелов. Отправното число е малко над 200 заболели на 100 000 души, за да работи здравната система нормално и българските граждани да получават адекватни условия.

11 543 са изследваните проби за последното денонощие, 6 001 с PCR, 542 с антигенни тестове, 1246 нови случаи, 119 нови в хоспитализирани, 51 г. средна възраст, 43 лица са под 14 г. 3413 са в болници, 296 в интензивно отделение, 565 излекувани, заетостта на интензивните отделения в страната е 42%.

Най висока заетост на леглата има в Благоевград, Разград, Силистра, София и Хасково.

Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунев отчете, че няма динамика на Балканите и в Европа. Запазваме класацията по заболяваемост и по смъртност - 25-о място в ЕС и 5-о място на Балканите. 7,3% е смъртността в страната, което е 15-о място в Евросъюза. България и Гърция са в светлата зона по заболели.

Нови области обаче влизат в групата в червената зона - те вече са 14 и са половината от страната. 10 са в оранжев цвят. Видин, Разград и Търговище са с ниска заболяваемост, като разликата между Кюстендил, където има най-много случаи и Търговище - надминава 18-19 пъти.

Причината е, че в Кюстендил има много положителни проби от британския щам, каза Кунчев. Този щам все още не се разпространява експоненциално. 

Няма открити проби на вариантите от ЮАР и Бразилия засега у нас. /news.bg/