Пожарникари проправяха път в преспите до пациент на хемодиализа

Снимка: Infomreja.bg

В Шуменско и още области има "жълт" код за силен вятър

И през изминалото денонощие екипите на РСПБЗН в област Търговище са реагирали на различни сигнали за оказване на съдействие за преодоляване на последиците от падналия през уикенда обилен мокър сняг и силния вятър, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

Получените сигнали са най-вече за необходимост от разчистване на паднали дървета и големи клони по пътищата и върху автомобили. Служители на РСПБЗН-Търговище са нарязали и отстранили паднали дървета на пътя между селата Васил Левски и Ловец в община Търговище. Техни колеги от РСПБЗН-Попово са разчистили паднали вследствие вятъра дървета в горист участък от пътя между селата Зараево и Садина, както и върху паркиран в ж к „Русаля“ в Попово лек автомобил „Рено Трафик“.

Паднали на пътя от с. Змейно за град Омуртаг дървета и клони, което в комбинация със снежните преспи е направило достъпът до селото невъзможен, са разчистили съвместен екип служители на РСПБЗН-Омуртаг и на община Омуртаг. Екипът се е придвижил дотам с високопроходима техника на пожарната, и след като пътят е бил отворен със специализирана техника на поддържаща пътищата фирма, хората от екипа са отстранили и нарязали  множество паднали дървета и клони.

Това е направило възможно от селото да бъде изведен човек, нуждаещ се от хемодиализа, който е бил транспортиран до МБАЛ-Търговище.

Екипът на пожарната служба е разчистил и дървета и клони по пътя до съседното село Птичево, достъпът на МПС до което преди това също е бил блокиран.

 На 15 сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни и спасителни екипи на РДПБЗН- Шумен  през последните 24 часа.

В сутрешните часове екип на РСПБЗН- Велики Преслав  обезопасил района около детска градина до автогарата в града след сигнал за скъсан ел. проводник, който паднал на пътното платно.

Малко след 9 часа вчера е приет сигнал, че на пътя между селата Марково и Косово има закъсал в пряспа микробус. На място бил пратен екип на РСПБЗН- Нови пазар. След пристигане станало ясно, че до микробуса имало снегорин, който почиствал пътното платно. Автомобилът бил изтеглен, и се върнал в село Марково. Не се е наложила евакуация на водача.

Минути след 15 часа е получен сигнал за закъсал автомобил с хора на разклона за село Писарево. На място бил пратен екип. Извършен бил обход до село Красен дол. Пътят бил разчистен, преспи нямало, екипът не е видял закъсал автомобил или бедстващи хора. В 06:55 часа е постъпил сигнал, че на пътя между село Тъкач и село Омарчево е закъсал лек автомобил. На място бил пратен екип.

До село Тъкач бил евакуиран мъжът, който останал на пътното платно. В 06:34 часа е потърсена помощ за евакуация на закъсали между селата Менгишево и Плъстина хора. Екип на участъка на пожарната във Върбица отишъл на място и евакуирал трима до гр. Върбица.

За 28.11. е обявен „жълт код“ за силен южен вятър в 14 области от страната.

През нощта облачността от запад ще се увеличава и вплътнява и до сутринта на места в западните райони ще превали сняг. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, в планинските райони ще се усили. На места в низините и котловините ще е почти тихо и там ще се образуват мъгли. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, в София - около минус 3°. Утре ще бъде предимно облачно, с превалявания от дъжд, преди обяд в Западна България - от сняг. Вятърът ще е от юг-югозапад, в повечето места ще е до умерен, в източните райони и на места северно от планините ще е силен и временно бурен. С него ще се пренася топъл въздух. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са от 3°-4° в равнините и котловините с тихо и мъгливо време, до 13°-14° на места в Югоизточна България и Централния Предбалкан, в София - около 5°.

Над планините ще е облачно, с превалявания от сняг, на повече места и по-значителни в масивите от Югозападна България. Ще духа силен, вечерта и бурен вятър от юг-югозапад и с него температурите ще се повишават. Със затоплянето, височината, под която валежът ще е от дъжд ще се повишава. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието ще е предимно облачно и ветровито. Ще духа силен вятър от юг-югозапад. Валежи от дъжд ще има на места, главно в следобедните часове. Температурите ще се повишат и максималните ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала, привечер на север от нос Калиакра - ще достигне и 5 бала.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK