Петков за подписания протокол с РСМ: Краят на един нелек процес

Снимка: Правителствена информационна служба

Той уверява, че България ще продължи да работи със своите съседи от Албания и Северна Македония

Днес България и Северна Македония подписаха двустранния протокол, с който се договориха конкретните стъпки за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това е краят на един нелек процес, по който работиха правителствата на двете страни, въпреки безброй вътрешни и външни препятствия. Това написа във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков.

Той уверява, че България, заедно с другите държави от ЕС, ще продължи да работи със своите съседи от Албания и Северна Македония, "за да реализираме заедно мечтата за европейско бъдеще на региона на Западните Балкани".

Припомняме, днес в МВнР бе проведена среща с делегация от македонската страна и външния министър на страната Буяр Османи, на която бе подписан протокол след втора междуправителствена среща.

В него има конкретни срокове, кога, какво трябва да направи страната, а в механизма му се залага към страните членки на ЕС да следят изпълнението, което става част и от френското предложение.

Външният ни министър Теодора Генчовска съобщи, че исканията на България към Република Северна Македония влизат в преговорната рамка на страната за членство в Европейския съюз. Сред тях са историческите спорни въпроси, Гоце Делчев, премахване на езика на омразата от учебниците, вписване на българите в Конституцията. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//