Патриарх Неофит беше погребан до гроба на Екзарх Йосиф

Снимка: БГНЕС / Стефан Василев

Процесията представляваше последен път между два храма - "Свети Ал. Невски" и "Света Неделя"

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" към храм "Св. Неделя", където пристигна малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше положен за вечни времена от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя", е воля на патриарха и решение на Светия синод. 

Траурният кортеж се изви от храм-паметника "Св.Александър Невски" по бул."Георги Раковски", след това - по бул. "Цар Освободител" и се отправи към църквата "Света Неделя", където ще бъде положено тялото на патрирах Неофит според неговото желание приживе. 

Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно, съпроводена от много хора. По самия бул. "Цар Освободител" се уплътни особено. Край храма "Света Неделя" има знакови сгради като  Богословския факултет, в който патриарх Неофит е преподавал и е върнал Духовната катедра в рамките на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Бил е негов декан. В храм "Света Неделя" патриархът ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф. 

Екзарх Йосиф на 37 години става екзарх и му е отредено да води България, която възкръсва за свободен живот след 1878 година. Цели 38 години Екзарх Йосиф е църковен народен водач и вдъхновител на училищното просветно дело. Умира през 1915 година.

За процесията, предвождана от свещеници от БПЦ,  тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III. 

В шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. 

Стотици хора изпратиха патриарха в последния му земен път. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK