Парламентът заседава извънредно в опит да прокара бюджетите на ДОО и НЗОК

Снимка: Infomreja.bg

НС ще гласува и законопроект за отпадане на дерогацията за руски петрол

Народното събрание ще заседава извънредно с трети опит да прокара окончателно бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Депутатите ще гласуват и общия законопроект на управляващото мнозинство за отпадане на дерогацията за руски петрол от догодина, пише БНР.

Депутатите се събират извънредно след като в края на мината пленарна седмица две поредни заседания бяха блокирани – първото заради бойкот на опозицията, а второто  - заради отказа на управляващото мнозинство да участва в регистриране на кворума в опит да осуети заканата на опозицията за нов бойкот.

Днес се очаква парламентът да заработи, за да прокара окончателно парите за здраве и пенсии. Бюджетът на Здравната каса за следващата година ще е над 8 млрд. лв. Приходите от здравноосигурителни вноски са с над 1 милиард повече спрямо миналата година, като в проектобюджета е записано увеличение на максимално осигурителния доход от 3400 на 3750 лева, нарастване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от  780 до размера на предвидената минимална работна заплата от 1 януари в размер на 933 лв.

В план-сметката на Държавното обществено осигуряване за следващата година са предвидени над 24 млрд. лв., с разчетени приходи от осигуровки в размер на 13 млрд. лв. Минималният размер на пенсията за стаж и възраст от 1 януари ще бъде 523 лв., а от 1 юли – 580 лева.

В програмата на парламента днес преди малките бюджети е включен проект на решение, с което министърът на енергетиката се задължава да предприеме бързи действия с план-график за осигуряване на дългосрочна базова мощност с изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Депутатите ще обсъдят и общия законопроект на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за отмяна на дерогацията за внос на руски петрол от 1 март 2024 година, а от 1 януари – отпадане на квотите за износ на нефтопродукти от руски петрол.

Освен днес депутатите ще заседават извънредно и утре с обсъждане и гласуване на второ четене на промените в Конституцията. Очаква се до 22 декември парламентът да приеме окончателно и държавния бюджет за 2024 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK