Парламентът прие на първо четене да изпратим военна помощ на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Министерският съвет в срок до един месец трябва да внесе в Народното събрание проекта

Министерският съвет в срок до един месец трябва да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението, гласува парламентът.

Решението за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и за укрепване на отбранителните способности на България беше подкрепено от 175 депутати , "против" бяха  49, един се въздържа, предаде БТА.

Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

„Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал“, обясни министър Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//