Парламентът прие на първо четене бюджета за 2024

Снимка: БГНЕС

Очаква се между двете четения в зала всяка една партия да предложи своите промени в закона за бюджета

Парламентът прие на първо четене бюджета на държавата за 2024 година.

След прегласуване, със 144 гласа "за" и 66 "въздържал се" в крайна сметка бюджетът мина. Преди това депутатите отхвърлиха бюджета за догодина, заедно с този на ВСС. На първо четене народните представители не одобриха парите за съдебната власт. Депутатите съкратиха сроковете между първо и второ четене и срокът за предложения е до 18:00 часа на 15 декември.

Очаквано забележки към бюджета в пленарна зала изказаха от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", съобщава БНТ.

Румен Гечев, "БСП за България": Заложеният икономически растеж от 3,2 е пожелателен и според нас той е трудно изпълним. Ние подкрепяме увеличенията в отделните сектори, но къде са реформите."

Цончо Ганев, "Възраждане": "Възраждане" не подкрепя така представения Бюджет 2024. Повишаването на доходите трябва да е на база икономически растеж, а не на базата на нов дълг."

Тошко Йорданов, ИТН: "Като държава имаме огромен проблем и се казва Асен Василев и стои ето там. Проблемът е, че нещата които той прави вярва че така е правилно, това е по-лошото в цялата работа."

Критики към бюджета дойдоха обаче и от подкрепящите партии.

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: "Чух, че ние сме открили бюджетна политика, според която можем повече да харчим отколкото сме изкарали и да не ни се увеличава дълга и ние да просперираме и това нещо да е благодарение на номинално забогатяване."

Според ГЕРБ-СДС, политиката за поддържане на дефицит в бюджета дълго време не е добра. Според ПП-ДБ обаче, това гарантира увеличение на доходите.

Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: "Ние имаме нарастване реално на дефицита към БВП с около 2%, това означава, че на нас ни трябват около 30 години, за да стигнем средноевропейските нива на дълг към БВП."

В пленарна зала бюджетът беше защитен от финансовия министър Асен Василев:

"Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления - инвестиции и повишаване не доходите. За да расте българската икономика трябва да има инвестиции, но другото изключително важно нещо е че за да расте българската икономика трябва да има адекватно заплащане."

Предложеният бюджет не предвижда по изчисленията на пленума на Висшия съдебен съвет достатъчно средстза за заплати на магистратите.

Боян Магдалинчев, председател на ВСС: "В предложените параметри от Министерството на финансите ние не се различаваме в приходната част, различаваме се в разходната част и то съществено."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK