Парламентът на Черна гора гласува вот на недоверие на правителството

Снимка: БГНЕС

Инициативата за вот на недоверие е на 36 депутати

Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович. Това открива пътя за нови политически сътресения в малката балканска държава с излаз на Адриатическо море. Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие едва през февруари тази година, съобщава БНР. 
 
Инициативата за вот на недоверие е на 36 депутати, начело с Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович. 
След 12-часови дебати през нощта 50 т общо 81 депутати от Скупщината гласуваха срещу кабинета на Абазович. Само 1 народен представител беше против, останалите бойкотираха вота на недоверие. След вота досегашният премиер заяви: 
 
“Тази държава или ще бъде управлявана от престъпници, или от гражданите. Ние сме на страната на гражданите. Това е най-веобхватното правителство, няма реваншизъм и ми се иска всяко следващо управление да е такова. Съжалявам, съжалявам, че организираната престъпност в Черна гора все още използва пипалата си, за да регулира политическите отношения. Горд съм от всичко, което направихме за 100 дни. Ще бъдем запомнени като най-кратко управлявалото правителство, но взело най-трудните решения.”
 
Политическото напрежение в черна гора се нагнетяваше през последните няколко седмици. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква - вероизповеданието с най-много последователи в страната. Според Абазович Договорът ще помогне да се намали пропастта между проевропейските и просръбските прослойки в страната.
 
Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата. Президентът Мило Джуканович, който упрявлава страната в продължение на 30 години преди да бъде свален от власт през 2020-та година, е яростен противник на СПЦ  и иска да затвърди национална идентичност, различна от сръбската. Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност. 
 
"Както дойдоха, така и си отидоха!", казва жител на столицата Подгорица, а реакциите на обикновените хора са разнопосочни.
Предишното черногорско правителство начело със Здравко Кривокапич също беше свалено с вот на недоверие през февруари след 14-месечно управление. Сега президентът Мило Джуканович трябва да номинира нов премиер, който да състави ново правителство, ако не мине одобрението на парламента, предстоят предсрочни избори. 
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK