Пари потичат към Сандански: Изграждат нова пешеходна алея, ремонтират училища

Снимка: Община Сандански

Общината очаква одобрение на важни проекти за училищата

Разширяването, модернизирането и реконструкцията на образователната инфраструктура в община Сандански са част от заложените дейности в осемте проекта, които с активната работа на детските и учебните заведения, и община Сандански, бяха внесени за одобрение в Министерството на образованието и науката по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2026 г. и Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2026 г.

Чрез реализацията на тези проекти, спортната и училищна база в образователните заведения ще създаде условия за пълноценно практикуване на спорт и спортни дейности, както и ще повиши комфорта и образователната среда за децата в община Сандански.

Проектите, подадени за одобрение и очакващи финансиране са:

В I ОУ „Св. Климент Охридски“ са подадени два проекта. За изграждането на пристройка за провеждане на редовни часове и спортна площадка;

Във II ОУ „Христо Смирненски“ и ПГ „Яне Сандански“ внесените проекти също са два. За ремонт на физкултурния салон с прилежащите му помещения, както и проектирането на нова училищна сграда за създаване на оптимални условия за обучение на учениците;

В Спортно училище „Пейо Яворов“ се предвижда изграждането на спортна площадка – мини футболно игрище с изкуствена трева;

В ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Дамяница внесеният проект е за основен ремонт и реконструкция на физкултурния салон;

В ОУ „Братя Миладинови“, с. Склаве проектът е за изграждане на нова спортна площадка;

В Дневни детски ясли „Обич“ община Сандански внесе проект за основен ремонт и реконструкция на сградата и прилагане на всички дейности за енергийна ефективност.

Очаква се до средата на годината да станат ясни одобрените проекти.

А един проект стартира вчера.

Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, председателят на Общинския съвет – Георги Батев, и архиерейският наместник отец Георги Танчев дадоха символично начало на строителните дейности за изграждане на нова тротоарна пешеходна алея, осигуряваща безопасна връзка между манастир „Св. св. Козма и Дамян“ през зоока до Парк хотел „Пирин“.

Новата тротоарна пешеходна алея ще бъде с дължина 1802 метра и е част от околовръстния път. Започва от манастира като продължение на съществуващия тротоар на Северната дъга. Така ще бъде завършен целия пешеходен маршрут в парк „Свети Врач“.

С реализацията на инфраструктурния проект, едно от най-любимите места за разходка и отдих в Сандански ще придобие нов облик.

Проектът включва:

Изграждане на нови пешеходни площи;

Подпорни стени за обезопасяване и укрепване на пътното платно;

Ново улично LED осветление;

Засаждане на 160 броя дръвчета.

Проектът е спечелен и с одобрено финансиране чрез МИГ - Сандански и фонд „Земеделие“ към Министерство на земеделието и храните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK