Папата към мигрантите на Лесбос: Тук съм, за да ви погледна в очите

Снимка: БТА

Водачът на Римокатолическата църква се разходи без маска в бежанския лагер и си направи селфита

Папа Франциск, който е на визита в Гърция от вчера, посети тази сутрин бежанския лагер Кара Тепе на остров Лесбос, съобщи гръцката телевизия Скай. Папата беше придружаван от президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Гръцкият остров се превърна в центъра на масовата мигрантска вълна в Европа през последните години.

Папата вече разкритикува европейските правителства за справянето им с мигрантската криза по време на визитата си в Кипър и Гърция, предаде АП.

Пристигайки в лагера Мавровуни, папата се разходи без маска, галеше деца по главата и позираше за селфита. Той бе посрещнат от мигранти, търсещи убежище, които скандираха "Добре дошъл" и "Ние те обичаме".

"Тук съм, за да видя лицата ви, за да ви погледна в очите. (Това са) очи, пълни със страх и очакване, очи, които са видели насилие и бедност", каза папата пред кандидатите за убежище.

Франциск подчерта, че миграцията е проблем на целия свят, като отбеляза, че в Европа има такива, които упорстват да гледат на проблема като на въпрос, който не ги засяга.Той заяви, че Гърция "се намира в затруднение" и каза, че "големите въпроси трябва да се посрещат съвместно, защото в днешния свят откъслечните решения не са достатъчни. И докато ваксинацията в световен план напредва с усилия и изглежда, че нещо се случва въпреки многото забавяния и несигурност, (също) в борбата с климатичните промени, всичко говори за едно ужасяващо бягство от отговорност по отношение на миграцията. А тук става дума за хора, за човешки животи! (. . .) Бъдещето ще бъде светло, само ако се помири с най-уязвимите. Защото, когато отблъскваме бедните, отблъскваме мира", заяви папата.

Той отново подчерта, че едностранните действия не са достатъчни и че въпросът изисква широко скроени политики - нещо, на което ни учи историята, но все още не сме го научили. "Братя, нека не се отричаме от човещината, която ни свързва. Тази неделя моля Бог да ни пробуди. Да пробуди глухите ни сърца. Благодаря на жителите на този остров (Лесбос - б.ред.) за всичко, което правят", каза папата.

От своя страна президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу каза, че "посрещането на въпроса за миграцията е обща отговорност на Европа" и допълни, че "никой и никога не трябва да позволява употребата на миграционния проблем като инструмент".

По-късно днес папа Франциск ще се завърне в Атина, където ще отслужи литургия и ще разговаря с Атинския архиепископ Йероним. Посещението на папата в Гърция ще продължи и в понеделник, когато ще се срещне с председателя на парламента Константинос Тасулас и с млади хора. /dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK