Паметна плоча на акад. Ефрем Каранов откриха в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

По инициатива на ВМРО-Кюстендил, днес беше открита паметна плоча на видния общественик, етнограф, фолклорист, културен деец и учен възрожденец,  дописан член на БАН и голям родолюбец - акад. Ефрем Каранов, който губи първородния си син Боян Каранов във войната в Македония.

Паметната плоча беше открита в чест на 165-годишнината от рождението на акад. Ефрем Каранов. В присъствието на много граждани от Кюстендил, членове на ВМРО и гости от София, както и представители на много институции. Те поднесоха букети цветя и венец пред къщата на акад. Каранов, където беше поставена паметната плоча.

Георги Петров - председател на ВМРО-Кюстендил, и общински съветник, откри тържеството с прочувствено слово за дейността на Каранов, след което последваха слова от Александър Гребенаров - председател на Македонския научен институт, директора на Регионалния исторически музей в Кюстендил - Валентин Дебочички, правнука на акад. Ефрем Каранов - Цветан Каранов, представители на БАН-София, както и от депутата от 44 Народно събрание - Атанас Стоянов, деятели от ВМРО-София, д-р. доц. Ангел Джонев и други.

За тържеството в Кюстендил пристигна и евродепутатът Ангел Джамбазки. Присъстваха още кметът на Кюстендил - Петър Паунов, заместниците му Светослав Василев и Радмила Рангелова, Стефан Грънчаров от ВМРО-София, както и много други симпатизанти на ВМРО.

Облечени като войводи, доброволци радомирци от „Клуб традиция” изстреляха няколко изстрела и възвестиха края на тържеството, като първият изстрел  беше за ВМРО, вторият - за България, а третият - за всички загинали за свободата на родината.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Екатерина01:19 - 31.03.2022
Браво! Заслужен израз на почит!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK