Отново спряха горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Снимка: Infomreja.bg

Констатираха неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин

Отново е спряно горенето на биомаса и отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, заради допуснати нарушения. Във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура от 31.03.2020 г. и заповед на министъра на околната среда и водите от 06.04.2020 г., експерти от РИОСВ - Перник, РИОСВ - Враца, РИОСВ - София и РИОСВ - Стара Загора, са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД.

Проверката включва изпълнение на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци,  както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

В резултат на проверката са установени нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство, посочват от МОСВ.

Тецът не отговаря на изискванията автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.

Констатирано е неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация. 

Издадена е принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, в края на месец март от ТЕЦ-а съобщиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на екоминистъра е отпаднала. Последва отново проверка от страна на контролните органи, която доведе до повторното спиране на централата.

На 18-и януари прокурори и следователи влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“, като тогава министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че отива на съд с ТЕЦ „Бобов дол“.

На 20-и февруари директорът на ТЕЦ-а беше задържан, а впоследствие освободен под "парична гаранция" от 30 000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za