Откриха старинни стенописи при ремонта на над 200-годишен храм в Кюстендил

Снимки: Кюстендилска духовна околия

Започна ремонт на "Успение Богородично"

Откриха старинни стенописи при ремонта на над 200-годишния храм „Успение Богородично“ в Кюстендил, обяви архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия, Архимандрит Исаак.

В процеса на подготвителната работа, в олтарната част на храма бяха открити пет слоя стенописи, чиято датировката все още не е известна. Известно е, че самият храм, в днешния вид, датира от 1816 г., но предвид находката, се предполага, че основите и част от стените са запазени от средновековния храм "Св. Никола", а над тях, по-късно, е изграден храм "Успение Богородично".

Предстои да бъде извършено обследване от страна на специалисти, за установяване на точността на датировката и съответно чие дело са те.

Във връзка с ремонтните дейности на "Успение Богородично" – Кюстендил, беше отслужен и водосвет с молитва за благословение на трудещите се по възобновлението на храма.

През м. февруари т. г. бяха отпуснати финансови средства от Министерския съвет на Република България за ремонт и укрепване на храм "Успение Богородично", гр. Кюстендил, припомниха още от духовната околия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK