Отбелязаха 144 години от Освобождението на Радомир

Снимки: Община Радомир

Откриха временна експозиция „Опълченците от Радомирско“

Радомир отбеляза 144 години от Освобождението си. По традиция, тържествената церемония на историческата за града дата се състоя в поднасяне на венци и цветя пред паметните знаци на българските опълченци, загинали за града ни и за свободата на България.

Пред паметната плоча на Опълченците от Радомирско със сведени глави, отдадоха почит, Кмета на Община Радомир Пламен Алексиев и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Радомирският градоначалник, като любител историк, запозна учениците в детайли за историята на град Радомир и българските опълченци от Руско-турската война.

Председателят на Общински съвет Светослав Кирилов, ОУ „Христо Смирненски“, ТПГ „Н.Й.Вапцаров“, граждани, общински съветници и местни общественици отдадоха дължимото уважение и се преклониха пред паметника на Никола Корчев, за неговата храброст и саможертвата при спасяването на Самарското знаме.

Пред паметника на архимандрит Зиновий Поппетров, ученици от НУ „Архимандрит Зиновий“ се преклониха пред паметта и делото на значимия за Отечеството българин.

Учители и ученици от ПГТ „Юрий Гагарин“ оказаха своята признателност към Апостола на българската свобода, като поднесоха венци и цветя пред бюст - паметника на Васил Левски.

Програмата продължи в изложбена зала „Войнишко въстание“ към Общински исторически музей с откриване на временна експозиция „Опълченците от Радомирско“, както и прожекция на документалния филм на журналиста Симеон Идакиев „От Токио до Радомир“.

Жителите на община Радомир, от 14 до 20 януари ще имат възможността да разгледат 12 табла, представящи живота и делото на 25-те опълченци от радомирско, сражавали се храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора.

По-повод знаменитата дата в изложбата ще може да се види и изработеното от госпожа Райна Стефанова, родом от село Долна Диканя, копие на известната картина от художника Ярослав Вешин, на която е нарисуван достолепния знаменосец на Самарската светиня. Госпожа Стефанова е дългогодишен приятел и дарител на Община Радомир. Преди време тя подари ръчно извезано Самарското знаме, както и знаме с герба на община Радомир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax