От Община Симитли правят всичко възможно огънят да не прекоси границата

Снимка: Simitli Info

По думите на Апостолов, ситуацията е изключително сериозна

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов в момента са на границата с Република Северна Македония, за да проверят каква е ситуацията около пожара между Делчево и Пехчево.

По думите на Апостолов, ситуацията е изключително сериозна, а бурният вятър, който духа в района, допълнително усложнява положението. Той уточни, че държи непрестанна връзка с институциите в Р. Северна Македония, както и със служители на РДПБЗН – Благоевград, които участват в гасенето на огъня.

„От страна на Република Северна Македония е създадена организация, на терен са стотици хора, както и хеликоптери, но към момента огънят не може да бъде спрян. По последни данни, огънят е достигнал селата Негрево и Църник.” - каза кметът на община Симитли. 

Кметът Апостолов е провел разговор и с директора на Държавно горско стопанство „Симитли” - Благой Кишев, който го е уверил, че в района на границата между Р. Северна Македония и Община Симитли ще бъде изпратен булдозер, който да прокопае просека, която да спре огъня, ако премине през нашата граница. 

От ръководството на община Симитли отново отправят апел към гражданите, живеещи в по-високите населени места на града, намиращи се в близост до границата със Северна Македония, да бъдат максимално концентрирани и внимателни и при необходимост, да слязат надолу към града.

Горите в Югозападна България съобщават още: Голям горски пожар наближава българската гора от към границата с Македония с фронт от близо 10 км. На терен вече се сформира защита на гората от служители на ДГС Симитли и ДГС Благоевград, и булдозер на ЮЗДП, но се очаква битката да е неравностойна. Разчита се на помощ от хеликоптер и специализирана техника, от каквито все повече започна да има нужда.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa