Основно кухненско оборудване, от което се нуждае всеки готвач

Всеки заслужава най-необходимото и ефективно оборудване за създаване на кулинарни шедьоври

Контролен списък с основно оборудване за всяка кухня

Поддържането на вашата кухня снабдена с подходящите инструменти е важно и е първата стъпка в създаването на кулинарни шедьоври! Наличието на правилните инструменти за готвене не само ще улесни готвенето, но и ще направи целия процес на готвене по-приятен! На мнозина в индустрията е известно, че онези, които желаят да бъдат най-добрите готвачи, притежаването на подходящи първокласни съдове за готвене и оборудване за готвене е от решаващо значение за успеха в готвенето и минималното разочарование.

В рамките на тази статия първо се потапяме в темите за висококачествените ножове, по-специално изследвайки значението на „ножа на главния готвач“.

След това ще разгледаме надеждни инструменти за рязане и други спестяващи време принадлежности, които са популярни!

След като проучим инструментите за рязане, ще навлезем в детайли относно правилните инструменти за подготовка, смесване и измерване, включително основния инструмент, от който се нуждаете, за да сте готови, като мерителни чаши и скромната купа за смесване.

След като отметнете това оборудване от списъка си, можете да разгледате различните видове съдове за готвене и печене, необходими за приготвянето на вашата кухня до съвършенство!

И накрая, но не на последно място, завършваме с важността на оборудването за безопасност.

Висококачествени ножове

Оборудването с правилните ножове е от ключово значение! Ножовете са основните градивни елементи за добро готвене.

Въпреки това е важно да се отбележи, че не е нужно да се насочите към най-скъпия комплект ножове... важно е да знаете кои ножове изпълняват най-добре задачите, изпълнявани във вашата кухня по ефективен и правилен начин. Разбира се, винаги има нож за всеки бюджет, но стига да имате добър, можете да повлияе на кулинарното ви представяне.

Ножът на готвача

Смятат този нож за „работния кон“ на всяка кухня поради широкия набор от задачи, които може да изпълнява, от деликатно нарязване на зеленчуци до рязане на различни парчета месо.

Острието на този нож варира от 8-10 инча, което е извито, за да позволи люлеещо се движение при рязане. Японската версия на този нож се нарича „Santoku“, като е малко по-различна, тъй като е 6-7" с прав ръб, позволяващ къси удари надолу. Този нож позволява контролирано рязане и поддържа мощни удари. С остро острие, което осигурява чисто, равномерно нарязване, възможностите са безкрайни при използването на този специфичен нож, поради което той е предпочитан като един от „задължителните“ в кулинарната индустрия.

Ножът за хляб

Този нож е известен още като „назъбен“ нож, при който има назъбен ръб, наподобяващ трион! Този нож е вашият избор за рязане на всичко с твърд ръб и по-мека вътрешност. Като препратка в името на този нож, той е страхотен за рязане на вкусен хляб, но е ефективен и при нарязване на торти поради дългите си остриета, които режат филийките равномерно. Важно е, когато избирате нож за хляб, острието да е дълго, обикновено между 7-10 инча. Дългото острие може да гарантира, че вашето рязане е прецизно с необходимото минимално усилие, когато люлеещото се движение напред и назад е лесно.

Ножът за почистване

Този нож е популярен като „бебето“ от семейството на комплекта ножове, тъй като е малък, но все пак мощен! Този нож е идеален за детайлно и деликатно рязане, което изисква контрол, като рязане на ягоди или нарязване на скилидка вкусен чесън. Въпреки че можете да направите това с нож на готвач, използването на този нож позволява по-„деликатните“ съставки да бъдат нарязани по ефективен начин.

Трябва да внимавате за хватката на този нож, където ръката ви трябва да се чувства удобно, когато използвате ножа във въздуха.

Надеждни режещи инструменти

Качествените кухненски инструменти за рязане са необходими дори за най-елементарните задачи за подготовка и готвене на храна, така че е много важно да инвестирате в правилните инструменти за рязане, които ще ви позволят да изпълнявате задачите си в кухнята.

Дъска за рязане

Използването на дъска за рязане не само ще осигури защита на вашите плотове от ножа, но и ще направи процеса на рязане по-безопасен за вас, тъй като предотвратява изплъзването на ножа.

Много хора обичат да купуват дървена дъска за рязане поради нейната солидна и здрава функция, която позволява дъската да бъде чудесна за нарязване на хляб и месо. Лощото обаче е, че дървената дъска абсорбира миризми и може лесно да се оцвети в сравнение с пластмасовата дъска.

Пластмасовата дъска за рязане може да бъде по-малко естетична в сравнение с дървената дъска, тя обаче е по-хигиенична. Не абсорбира сокове като дървото и може да издържа на миене и дезинфекция. В повечето кухни пластмасовите дъски също са цветно кодирани, за да съответстват на това, което се нарязва, например червена дъска означава сурово месо, а синя дъска означава сурова риба и т.н.

Кухненски ножици

Наличието на добра кухненска ножица е страхотно допълнение към вашето оборудване и прави задачите по-лесни за изпълнение! Със супер остри остриета и здрава дръжка можете да отрежете парчета месо, като например пилешки бутчета, от костите! Можете също да използвате ножица, за да отрежете филийки от пица и да отрежете горните кори на пай.

Белачка

Опитвали ли сте някога да обелите картофи с нож? Може да бъде доста трудно, отнема много време и понякога опасно! Ръчно фиксирано острие може да премахне кожата от плодове и зеленчуци с много по-бързо (и по-безопасно!) темпо в сравнение с нож. Не само това, ако използвате нож за обелване, е по-вероятно да похабите плода или зеленчука, който се опитвате да обелите. Белачката от друга страна ще отреже равни и тънко нарязани кори, като използва най-добре съставката. Можете да имате белачка с Y-образна форма или с прав край, формата наистина зависи от вашите лични предпочитания.

Точило за ножове

Както знаем, ножовете са едни от най-важните и често използвани артикули във вашия кухненски комплект, така че е логично да имате нужда от добро точило, за да сте сигурни, че ножовете ви няма да се затъпят! Смята се, че някои професионалисти дори точат ножовете си ежедневно, тъй като тъпият, ненаточен нож е не само неефективен, но и не е безопасен за използване. Повечето готвачи препоръчват използването на стоманено острие във формата на прът, но добър вариант за домакински кухни е абразивно ръчно острило за блокове, тъй като е толкова лесно за използване.

Инструменти за подготовка, смесване и измерване

Инструментите за кухненска подготовка, смесване и измерване са от съществено значение, за да получите точната смес от съставки за ястието, което приготвяте. Може да откриете, че вашата рецепта не се е получила така, както сте искали, просто поради добавените неточни съставки. Ястията, особено печива, се нуждаят от премерени съставки, за да се осигури балансирано печене.

Mерителни чаши

Целта на сухите мерителни чаши е да претеглят съставки като брашно, захар, подправки в пластмасови или неръждаеми стоманени чаши. Чашите се предлагат в следните размери: ¼, 1/3, ½ и 1 чаша. Трябва да загребвате с чаша със съставката и след това да отстраните излишното с плосък прибор, като например нож.

Мерителни чаши за течности

Знаете ли, че има разлика в измерването между течни и твърди съставки? Ето защо трябва да имате мерителна чаша за течност в кухненското си оборудване, за да сте сигурни, че измервате правилното количество течност за вашата рецепта. Ще откриете, че мерителните чаши за течности се предлагат в прозрачно стъкло или пластмаса, така че да е лесно да проверите нивото на течността, което имате, с измервателните линии от външната страна. Мярката обикновено варира от 50 ml до 1 ½ литра.

Мерителни лъжици

Както беше обсъдено, повечето рецепти за печене изискват точни измервания, поради което се използват мерителни лъжици, за да се гарантира, че се добавя точното количество съставки. Мерителните лъжици са чудесни за получаване на правилните мерки за по-малки съставки, включително подправки, сол и есенции. Мерителните лъжици се предлагат в различни размери от ¼ чаена лъжица, ½ чаена лъжица, ½ супена лъжица и 1 супена лъжица.

Купи за смесване

Купите за смесване са едни от най-разпространените и полезни уреди се използва в кухнята. Не само са ефективни при смесването на вашите сухи/мокри съставки, но са чудесни за обработка на тесто, смесване на салати и т.н. Купите за смесване се предлагат от много различни материали, включително пластмаса и неръждаема стомана. Повечето готвачи предпочитат неръждаема стомана, тъй като е устойчива на ръжда и безопасна за съдомиялна машина.

Дървена лъжица

Дървената лъжица е един от най-добрите прибори в кухненското оборудване. Тя не само е полезна за смесване, но е нежна и няма да надраскат дъната на вашите тенджери и тигани. Дървените лъжици също не провеждат топлина, следователно няма да се изгорите, когато смесвате гореща смес.

Съдове за готвене и печене

Независимо дали сте нов в изграждането на вашето кухненско оборудване или вече сте професионалист, от ключово значение е да разберете основните съдове за готвене и печене, необходими за изпълнение на кулинарните ви задачи на ефективно ниво.

Тиган с незалепващо покритие

Трябва да инвестирате в тиган с незалепващо покритие, тъй като той ви дава увереността да готвите при високи температури, като знаете, че храната ви няма да залепне за повърхността на тигана. Независимо дали пържите обикновено яйце или правите палачинки, можете да готвите ястията си върху естествено гладка повърхност за хрупкави, вкусни резултати без използването на твърде много олио/масло.

Тенджера

Не можете да попълните основния си списък със съдове за готвене без тенджера! Тъй като тенджерата е дълбока, тя е идеалният инструмент за нагряване на течности до предпочитаната от вас температура. Внимавайте за тенджера, чиито стени са толкова дебели, колкото основата, така че топлината да се разпределя равномерно в уреда, което води до равномерно готвене. Ако затопляте супа, препоръчваме малък тиган, докато при готвене на ястие с паста и сос ще ви трябва голяма тенджера с капак.

Уок

Знаете ли, че думата „уок“ буквално се превежда като „тенджера за готвене“ на кантонски? Традиционният уред за готвене има заоблено дъно, което позволява както течността, така и топлината да бъдат фокусирани на едно място, което увеличава максимално готвенето на вашите съставки. Високите, наклонени стени също помагат за запазване на топлината, позволяват бързо готвене в сравнение с обикновения тиган. Можете да използвате уок за приготвяне на пържени картофи, защото височината на стените го прави идеален за задържане на храна, докато се разбърква и хвърля. Тъй като страните осигуряват естествен градиент в топлината, можете също да премествате съставки близо до наклонените страни, за да избегнете изгарянето им от топлината.

Заключение

Тази статия изследва основното кухненско оборудване, от което се нуждаете, за да изпълнявате ежедневните си задачи, независимо дали сте професионален готвач или запален домашен готвач, всеки заслужава най-необходимото и ефективно оборудване за създаване на кулинарни шедьоври.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK