Орешарски обеща по-големи възможности на общините

снимки: infomreja.bg

Ще се постараем в рамките на възможностите и съобразно концепцията за по-нататъшна фискална децентрализация да дадем малко по-големи възможности на общините. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след продължилата близо три часа среща с областния управител на Благоевград и с кметове от региона. Премиерът добави, че темата предстои да се дискутира с общините и в рамките на бюджетната процедура за следващата година.

Министър-председателят отбеляза, че на срещата, която бе закрита за журналисти, са били обсъдени широк кръг проблеми – както от общ характер, които засягат всички общини в страната, така и чисто специфични въпроси по отделни населени места.

„За мен беше удоволствие да се видя с областния управител и с кметовете от Благоевградска област”, заяви премиерът. Той допълни, че до бюджетната процедура вероятно ще се организират още една-две срещи в други части на страната. „За мен тези срещи са важни, за да мога да разбера проблемите на местната власт не само от НСОРБ, с което имаме отличен контакт, но да имам и непосредствени впечатления от проблемите и на по-малки населени места”, каза още Орешарски.

На въпрос дали ще се отчита начинът, по който ще се разпределят 1 млрд.лв. след актуализацията, министър-председателят обясни, че разходите ще се извършват с постановления на Министерския съвет, които са публични и както е било винаги досега. „Другото според мен е спекулация”, коментира премиерът Орешарски. Попитан за размера на ДДС, министър-председателят подчерта: „Размерът на ДДС периодично се дискутира от 1994г. насам и досега не е променяна нито една ставка. Поне докато аз съм премиер ставка на ДДС няма да се промени”.

„Изключително благодаря на премиера и на министрите за тази безпрецедентна среща. Ангажиментът ни като областна администрация е подобни срещи с представители на кабинета да продължат регулярно”, заяви областният управител на Благоевград Муса Палев.

Кметът на Петрич Вельо Илиев изрази надежда проблемите, които са поставили пред премиера, да намерят решение. Той постави въпроса за военните поделения, които не се използват, за проектите по Оперативна програма "Околна среда", за депата за битови отпадъци и за необходимостта от подпомагане на граничните болници.

В срещата участваха министърът на околната средите и водите Искра Михайлова и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Премиерът пристигна в областния център в 16 часа. Пред сградата на Областната администрация го очакваха редовните бунтари, които от близо месец всеки ден се събират с искане за оставка на кабинета и на областния управител Муса Палев.

Вместо с обичайните скандирания обаче, те посрещнаха Орешарски с мълчание и не му зададоха нито един въпрос, като обясниха, че все още нямат разрешително за протести.

Малко след като срещата започна, проблемът им бе решен и към тях се присъединиха още няколко човека, въоръжени със знамена и мегафони. Чуха се освирквания и скандирания "Оставка".

Посещението на премиера в Благоевград премина със засилено полицейско присъствие. След края на срещата Орешарски напусна сградата на Областната управа през задния вход и протестиращите не успяха да разговарят с него.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//