Оранжев код за сняг в Северозападна България, ще натрупа до 40 см

Снимка: НИМХ

За останалите 25 области ще важи жълт код

Оранжев код за сняг е в сила за 3 области в страната за 10 януари, а за останалите 25 ще важи жълт код.

Оранжев код за снеговалежи е валиден за днес за Видин, Враца и Монтана, в които ще има валежи от сняг, интензивни в следобедните часове. Снежната покривка ще бъде до 30-40 см, в близост до Дунав - до 15-20 см, сочи прогнозата на НИМХ.

Жълт код за сняг ще бъде в сила за областите Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Перник, София-град и София-област. В областите Перник и София-град към сутринта снежната покривка ще е до 15-17 см.

Преди обяд валежът временно ще отслабне, но в следобедните часове отново ще се усили, към вечерта снегът ще премине в дъжд. В останалите от изброените области през денонощието (10 януари 2021 г.) ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове. Снежната покривка до полунощ ще се е увеличила, като ще достига от 10 до 25 см, а в Софийска област - до 30-40 см.

В областите Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще духа до умерен вятър от изток-североизток и ще създава условия за виелици и навявания.

В областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Варна и Добрич предупреждението е за интензивен дъжд и за сняг. През денонощието (10 януари 2021 г.) ще има валежи от дъжд, който ще преминава в сняг. Количествата ще бъдат до 20-25 л/кв. м., за Кюстендилско - до 30-35 л/кв. м. В планинските райони на Пазарджишка област валежът ще е от сняг.

В областите Благоевград и Смолян през денонощието (10 януари 2021 г.) ще вали дъжд, над 1300-1400 метра - сняг, интензивен през нощта и в неделя след обяд, с количества до 30-35 л/кв. м. в Благоевградска и до 25 л/кв. м в Смолянска област.

Жълт код за обилни валежи от дъжд ще бъде в сила за областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, където ще има значителни валежи от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу понеделник, с количества за денонощието до 25 л/кв. м. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g