ООН настоява за разследване на израелските бомбардировки в Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Заявлението е на върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк

Върховният комисар на ООН за правата на човека призова в петък за разследване на това, което той нарече използването на "силно ударни експлозивни оръжия" в Газа от Израел, което според него причинява безразборно разрушение в обсадения палестински анклав, предава "Ройтерс".

Фолкер Тюрк, каза, че Израел трябва да прекрати използването на подобни оръжия в гъсто населената зона, където живеят 2,3 милиона палестинци, половината от които са били разселени поради битки през последния месец.

Тюрк не посочи конкретно за какви оръжия говори. Потърсени за коментар, израелските военни казаха, че правят проверки и ще отговорят по-късно.

Израелската въздушна, морска и сухопътна бомбардировка на Газа, придружена сега от наземна атака дълбоко в територията, има за цел да унищожи екстремистката групировка "Хамас", която контролира Газа.

Хамас уби 1400 израелци при трансгранична атака на 7 октомври, според израелски данни, а ООН заяви, че нападението включва военни престъпления. Последвалата бомбардировка на Газа от Израел е убила повече от 10 000 палестинци според здравните власти в палестинския анклав.

"Мащабното израелско бомбардиране на Газа, включително използването на мощни експлозивни оръжия в гъсто населени райони... очевидно има опустошително хуманитарно въздействие и въздействие върху човешките права", каза Тюрк на пресконференция по време на посещение в столицата на Йордания Аман.

"Атаките трябва да бъдат разследвани... Имаме много сериозни опасения, че те представляват непропорционални атаки в нарушение на международното хуманитарно право."

Израел обвинява Хамас за смъртта на цивилни в Газа, заявявайки, че групата използва населението като живи щитове и крие оръжия и оборудване около болници, които са били ударени от бомбардировки.

"Всяко използване от палестински въоръжени групи на цивилни лица и цивилни обекти, за да се предпазят от нападение, е в противоречие със законите на войната", каза Тюрк. "Но подобно поведение на палестински въоръжени групи не освобождава Израел от задължението му да гарантира, че цивилните ще бъдат пощадени.

Тюрк каза, че най-малко 176 палестинци, включително 43 деца и една жена, са били убити при инциденти, включващи израелските сили за сигурност от началото на октомври. Най-малко осем палестинци са били убити от израелски заселници. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK