Окончателно: Механизмът за разследване на главния прокурор е приет

Снимка: Infomreja.bg

То бе прието с 210 гласа "за", без "въздържал се"

Депутатите приеха окончателно и без дебат създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. То бе прието с 210 гласа "за", без "въздържал се" и "против". От БСП не участваха в гласуването, съобщава бТВ.

Парламентът реши, че за назначаването и освобождаване на главния прокурор е нужно мнозинство от 13 гласа на Пленума на ВСС. За назначаването и освобождаването на председателите на ВАС и ВКС ще е нужно мнозинство от 17 гласа. Това беше спорно решение вчера в правната комисия.

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

Ако в шестмесечен срок от съобщението възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор, те се разглеждат от прокурора. В случай, че в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия.

При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.

„Нарушавайки всички правила да внесете така на юруш промените в НПК? Защо се пита? Целта да се направи промяната в конституцията, да се вземе главата на Гешев, за да има време да се покрие Бойко Борисов и вие да го изперете. Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Искам всички българи да видят как се приема законодателството като резултат от политическа договорка и от желание на нашите колониални господари, наричани евроатлантически партньори“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

„Подобни политически внушения са несъстоятелни. Вносител на този законопроект е МС“, каза Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

Решението на Народното събрание ще влезе в сила след обнародването му в Държавен вестник. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd