Официално: Румен Томов отново ще се бори за доверието на благоевградчани

Снимка: Infomreja.bg

Сигурни са двама кандидати за кмет през октомври

Бившият кмет на Благоевград – инж. Румен Томов, ще се кандидатира отново за поста през октомври.

Кандидатът на местните избори през есента потвърди за ИНФОМРЕЖА, че ще бъде част от предизборната надпревара.

През 2019 година Томов се яви като независим кандидат с подкрепата на няколко политически сили и спечели местните избори срещу Атанас Камбитов, който тогава бе кандидат на ГЕРБ.

След съдебна сага, през 2021 година Томов се яви на предсрочни избори отново като независим кандидат срещу настоящия кмет Илко Стоянов.

Така, двамата сигурни кандидати за поста са Томов и Стоянов.

На 5 май пресконференция в БТА даде бившият заместник-кмет от кабинета на Камбитов – Христина Спасова. На журналистически въпрос дали ще се кандидатира, тя заяви: Няма да отговоря на този въпрос, докато не преценя как.

Спасова е спрягана в общественото пространство като евентуален кандидат.

Битката за Благоевград се очертава да е тежка.

В списъка с потенциалните кандидати се слага и името на Стефан Делиов, който в социалните мрежи публикува снимка на програма за управление на Благоевград с надпис „Стефан Делиов – кандидат-кмет“.

Припомняме, че Делиов бе такъв през 2021.

Няколко месеца преди изборите имена витаят сред политическите и обществени среди и едно от тях е това на инж. Валентин Трошанов, който бе част от екипа „Томов“ като заместник-кмет.

Силно е присъствието на Николай Шушков – бивш областен управител на Благоевград и заместник регионален министър. Неговото име е намеквано като кандидатура от Илко Стоянов, който нееднократно в пресконференции е заявявал, че Шушков се бори за власт, че изборите не са на всяка цена и че Шушков управлява задкулисно областната администрация.

Запитан от ИНФОМРЕЖА дали ще бъде кандидат – Шушков заяви: „На Благоевград му трябва млад и отговорен кандидат“.

Сред имената се нарежда и Методи Байкушев, който бе част от инициативния комитет срещу проекта „Бачиново“. На пресконференция отново в клуба на БТА в Благоевград, след въпрос на ИНФОМРЕЖА дали той или някой от съмишлениците му обмислят кандидатура за кмет, Байкушев каза: „Аз бух насърчил всеки да го направи. Не е лошо някой да се кандидатира, напротив“.

Сред кандидатите, които публично не са потвърдили решението си, се поставя и Андон Тодоров, който имаше силен резултат на изборите през 2019 и 2021.

Като политическа подкрепа се предполага, че повечето кандидати ще са независими. Не е ясно дали водещите политически сили ще излъчат свой кандидат предвид трусовете на местно ниво през последните години в редиците на ГЕРБ и БСП. На изборите през 2021 кметът Илко Стоянов бе кандидат от ИТН.

На национално ниво „разногласията“ и напрежението също пораждат въпроси за октомври, а именно – кои ще са кандидатите, приближени до Радев, и кои до ГЕРБ и ПП.
Снимка: Стефан Делиов, Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK