Обвиняем за опит за контрабанда на хероин през "Кулата" остава в ареста

Снимка: Infomreja.bg

Налице е висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца

По искане на Окръжна прокуратура – Благоевград е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 31-годишния С.С., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 242, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

На 29.11.2021 г. в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД на МВР гр. Благоевград е постъпила оперативна информация за придобиване на наркотични вещества от конкретно лице и вероятното им трафикиране през границата на страната.

Още същия ден, при условията на неотложност, е било извършено претърсване на лек автомобил, м. „Ауди“, спрян в района на ГКПП Кулата – Промахон, на трасе изход в посока Гърция. В ниша под предната дясна седалка на превозното средство е била намерена червена чантичка от плат. В нея, освен комплект за първа медицинска помощ, е бил открит найлонов плик с два пакета, залепени с кафяво тиксо. В по-големия от тях е било установено кафяво прахообразно вещество, което при направения на място наркополеви тест е реагирало положително на хероин. При измерване с електронна везна е отчетено теглото на дрогата - 206 грама. В другия пакет е било открито бяло прахообразно вещество – кокаин, с тегло 56 грама.

Водачът на автомобила – С.С., в изготвен по надлежен ред протокол, е декларирал, че наркотичните вещества са негови.

Мъжът е бил привлечен към наказателна отговорност за извършен от него опит за пренасяне през границата на страната от България за Гърция на високорискови наркотични вещества. Той е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор, след което е било внесено в съда искане за вземане на мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

В съдебно заседание съдът е приел доводите на прокурора от Окръжна прокуратура – Благоевград, че е налице реалната опасност С.С. да извърши друго престъпление. Деянието, в което е обвинен, представлява тежко умишлено престъпление, за което законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода” от 10 до 15 години. Обвиняемият е осъждан и изтърпявал ефективно наказание „лишаване от свобода“. Налице е висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца.

Взетата от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.С. може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g