Обсъдиха повишаването на професионализма в съдебната система

Снимка: МП

Срещата се проведе по инициатива на ВСС

Въпросът за ритмичното кариерното развитие на магистратите е от ключово значение за по-доброто функциониране на съдебна система, заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев по време на среща с представители на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Норвежката съдебна администрация.

Срещата се проведе по инициатива на ВСС във връзка с изпълнявания от тях проект  „Повишаване на професионализма в съдебната система“, който е част от Програма „Правосъдие“ на Министерството на правосъдието, финансирани от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Една от основните дейности по проекта е осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите.

„При съмнение за провеждането на едни конкурс се създава лош микроклимат в съответния съд или прокуратура. В момента процедурата по конкурсите е прекалено мудна и понякога продължава с години. За да се компенсира този проблем се налага командироването на магистрати, което също продължава с години“, коментира Дечев.

Той поясни, че при такава ситуация командированият магистрат няма достатъчно сигурност за позицията, която заема и това води до потенциален риск за неговата независимост по отношение на решенията му - дали те са обективни и безпристрастни.  

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев призна, че действително има проблем по отношение на продължителността на атестирането и конкурсите на магистрати. Той заяви още, че екипът по проекта работи по конкретно предложение за балансиран подход за преодоляване му.

Присъстващите на срещата международните експерти от Норвегия и Нидерландия с богат съдийски и прокурорски опит изразиха готовност да споделят практиката си по отношение на подобряване на прилагането на механизмите на възстановително правосъдие у нас, което също е залегнало като една от целите на проекта. ВСС ще почерпи и добра практика от норвежката страна във връзка с дейността по създаването на единен регистър на съдебните преводачи у нас, стана ясно още по време на срещата.

„Дейностите, по които работи ВСС, във връзка с този проект, са от изключително значение, както за магистратите, така и за обществото и Министерството на правосъдието ще оказва необходимата помощ за постигането им“, каза в заключение заместник-министър Дечев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK